Speculaasjes

De herfst is mijn favoriete seizoen: lekker gezellig binnen, terwijl buiten de wind waait en de regen valt. En ook nog lekker naar buiten kunnen in het najaarszonnetje: struinen door het bos (wat ruikt dat lekker!). En zo’n typische najaarsgeur vind ik ook in de keuken, namelijk bij zelfgebakken speculaas…

Speculaasjes zijn koekjes met een unieke smaak. Dit is een combinatie van speculaaskruiden en donkere basterdsuiker. Om de smaak goed tot ontwikkeling te laten komen, is het goed om het deeg een nachtje te laten rusten en de koekjes na het bakken ook nog een dagje met rust te laten (hoe moeilijk dit misschien ook is). Maar ook de structuur is belangrijk: een speculaasje hoort bros te zijn. Daarom gebruik ik in dit recept Zeeuwse bloem.

Recept voor 25 speculaasjes:

Speculaas

Ingrediënten:
125 gram boter, op kamertemperatuur
65 gram donkere basterdsuiker
60 gram fijne kristalsuiker
250 gram Zeeuwse bloem
10 gram speculaaskruiden
3 gram bakpoeder
3 gram zout
25 ml melk

Bereidingswijze:
Roer de boter en de suiker los. Zeef de bloem, speculaaskruiden, bakpoeder en het zout boven de boter en kneed door elkaar. Voeg de melk toe en kneed het deeg tot een bal. Verpak het deeg in plastic folie en laat het deeg een nachtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 150ºC.

Bestuif de speculaasplank met bloem. Druk het deeg in de speculaasplank, snijd het overtollige deeg weg en sla de koekjes uit de plank. Leg de speculaasjes op de bakplaat. Herhaal dit tot al het deeg op is.

Speculaas blog-5

Bak de speculaasjes 30 minuten. Laat de speculaasjes afkoelen op een afkoelrooster. Let erop dat de koekjes na het bakken nog niet meteen hard zijn. Tijdens het afkoelen zullen ze ook uitharden. Bak ze dus niet totdat ze hard uit de oven komen: deze speculaasjes zullen te hard worden om te eten. Laat de speculaasjes nog een dagje (luchtdicht) liggen, zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *