Jenthe’s taart

Voor de 3e verjaardag van mijn dochter Jenthe, wilde ik haar graag een persoonlijk cadeau geven: iets wat ik speciaal voor haar had bedacht. En tja, dat wordt in mijn geval dan al snel een baksel. Voor een verjaardag dus een taart. Maar dan wel een grootse taart…

Ik denk dat voor ieder kind de taart onmisbaar is op een verjaardagsfeest. Ik zie dan ook de mooiste creaties voorbijkomen op kinderfeestjes: Elza, Cars, Dikkie Dik… Nu weten jullie dat ik niet zo’n fan ben van die fondant- of marsepeinentaarten (ik ben niet heel goed in dat boetseren en de aandacht gaat bij zo’n taart te veel naar het uiterlijk en niet naar de smaak (en meestal is deze ook niet zo heel bijzonder)). Wat mij betreft laten we de fondant of marsepein weg… En dan is daar dus de ‘naked cake’! Een taart van biscuit die naar alle vrijheid gevuld kan worden met welke vulling dan ook. In het geval van mijn dochter: aardbei en chocolade (jaja, ze heeft zeker smaak). En omdat het haar 3e verjaardag is, doen we ook maar meteen 3 lagen. De taart was een schot in de roos: ze heeft ervan gesmuld (en alle gasten op haar feestje ook). Ik ben blij dat ik haar dit cadeau heb kunnen geven!

Voor 1 taart van 3 lagen (25-30 personen)

Ingrediënten:
1 biscuit van 15 cm doorsnee
1 biscuit van 20 cm doorsnee
1 biscuit van 25 cm doorsnee

Voor de chocoladekrullen:
100 gram pure chocolade

Voor de trempeersiroop:
150 gram water
150 gram kristalsuiker
15 gram vanille-extract

Voor de aardbeienbavarois:
9,4 gram poedergelatine + 47 gram water (of 4 ¾ gelatineblaadjes)
78 gram fijne kristalsuiker
31 gram water
280 gram aardbeien, gepureerd
375 gram slagroom

Voor de chocolademousse:
500 gram slagroom
150 gram pure chocolade

100 gram mini-meringues (schuimpjes) (zie het recept in mijn bakboek)
500 gram aardbeien

Extra nodig: taartkartons (15, 20 en 25 cm) en dowels.

Bereidingswijze:
Bak de 3 biscuits. Dit kan je prima een dag van tevoren doen. Verpak ze na het afkoelen in plastic folie.

De chocoladekrullen (dit kan ook een dag van tevoren of nog eerder):
Tempereer de chocolade. Strijk de chocolade uit over een (stenen) werkblad. Laat de chocolade iets uitharden. Zet een paletmes in een hoek van 45 º tegen de chocolade en duw de chocolade van het werkblad. De chocolade zal nu opkrullen. Laat deze krullen goed uitharden en bewaar ze luchtdicht op een niet te warme plek.

De trempeersiroop:
Doe de kristalsuiker en het water in een steelpan, roer dit goed door elkaar en verwarm tot de suiker is opgelost. Roer hier tot slot het vanille-extract doorheen. Laat de siroop afkoelen.

Snijd de biscuits 2 keer horizontaal door. Meet de hoogte uit, zodat alle biscuits op gelijke hoogte worden doorgesneden. Trempeer de biscuitlagen met trempeersiroop: verdeel de siroop met een bakkwast over de biscuit, zodat deze extra smakelijk worden.

De aardbeienbavarois:
Week in een schaaltje de poedergelatine met het water tot al het water volledig is opgenomen. Of week de gelatineblaadjes in ruim koud water.

Doe de kristalsuiker en het water in een steelpan, roer dit goed door elkaar en verwarm tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en roer de geweekte gelatine door het suikerwater (geweekte gelatineblaadjes eerst uitknijpen). Roer de aardbeien door het suikerwater en laat dit even afkoelen.

Doe de slagroom in een mengkom en klop de slagroom met een garde lobbig (stevig maar nog niet stijf). Spatel de slagroom door het aardbeienmengsel. Doe de bavarois in een spuitzak en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.

De chocolademousse:
Doe de slagroom in de mixer en klop deze lobbig.

Smelt de chocolade in de magnetron of au bain marie. Giet de chocolade al roerend bij de slagroom. De slagroom is koud en daardoor zal de chocolade bijna meteen stollen. Spatel de chocolade daarom snel door de slagroom tot een egale mousse. Doe de mousse in een spuitzak.

De taart opbouwen:
Leg de taartkartons naast elkaar op het werkblad. Spuit een klein beetje chocolademousse op ieder karton. Hierdoor plakt de onderste biscuitlaag vast op het taartkarton en zal de taart hier dus niet afschuiven! Leg van alle 3 de taarten de onderste biscuitlaag op het taartkarton.

Spuit de chocolademousse in een spiraalvorm van buiten naar binnen op de onderste biscuitlagen. Dek de mousse af met de middelste biscuitlagen. Druk deze iets aan en smeer de mousse strak langs de biscuits af.

Spuit de aardbeienbavarois in een spiraalvorm van buiten naar binnen op de middelste biscuitlagen. Maak de bavarois niet helemaal op. Dek de bavarois af met de bovenste biscuitlagen. Druk dit iets aan en smeer de bavarois strak langs de biscuits af.

Verdeel een dun laagje bavarois over de bovenkanten van de taarten.

Laat de taarten 5 uur opstijven in de koelkast.

De taarten stapelen:
Plaats dowels in de taart van 25 en 20 cm. Deze dowels zullen de taarten dragen, zodat de taart niet instort. Zet de taart van 20 cm op de taart van 25 cm. Zet de taart van 15 cm op de taart van 20 cm.

Decoreer de taart met aardbeien, meringues en chocoladekrullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *