Chocoladetaart

Op vakantie ben ik altijd nieuwe bakinspiratie aan het opdoen: een broodje, een gebakje of taart. In Duitsland at ik een chocoladetaart met allemaal dunne laagjes van biscuit en chocolademousse en overgoten met een laag chocoladeganache. Tijd dus om een chocoladetaart uit te gaan werken.

Uiteraard zijn er ontelbare manieren om een chocoladetaart te maken. Voor mij waren belangrijke eisen: de taart moet duidelijk een chocoladesmaak hebben (dus niet te veel andere smaken), de taart moet makkelijk te eten zijn, de taart moet niet uit elkaar vallen bij het aansnijden en de taart moet niet saai zijn (dus wilde ik ook verschillende structuren). En het is gelukt: deze chocoladetaart is om je vingers letterlijk bij af te likken!

Voor 1 taart voor 16 personen

Ingrediënten:
Voor de koekbodem:
50 gram boter, op kamertemperatuur
40 gram witte basterdsuiker
1 gram citroenrasp
70 gram Zeeuwse bloem
5 gram cacao
1,5 gram baksoda
1 gram zout
10 gram ei

Voor de trempeersiroop:
30 gram water
30 gram kristalsuiker
15 gram frangelico (hazelnootlikeur), deze kan je vervangen door 10 gram water en 10 gram suiker extra

Voor de ganachevulling:
150 ml slagroom
150 gram pure chocolade

2 bakplaten biscuit met cacao (2x recept)

Voor de chocolademousse:
400 gram slagroom
130 gram melk chocolade

Voor de ganache:
225 ml slagroom
225 gram pure chocolade

Bereidingswijze:
De koekbodem:
Doe de boter, de suiker en het citroenrasp in de mixer en roer dit tot een egaal mengsel. De suiker zal niet volledig oplossen, maar zorg wel dat de suiker en boter goed gemengd zijn. Zeef de bloem, cacao, baksoda en het zout boven het botermengsel en roer dit goed door elkaar. Voeg vervolgens het ei toe. Roer dit kort door het deeg. Het deeg zal samenplakken. Wanneer dit gebeurt, kan de machine uit. Vorm een platte schijf van het deeg, pak dit in in plastic folie en laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 160ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit tot 3 mm dik. Verplaats de deegplak naar de bakplaat. Druk met een taartring van 20 cm een cirkel uit. Verwijder het resterende deeg. Bak de bodem in 20-30 min. gaar. Druk de plak nogmaals uit, zodat er een nette cirkel van 20 cm overblijft. Laat de bodem afkoelen op een afkoelrooster.

De trempeersiroop:
Doe de kristalsuiker en het water in een steelpan, roer dit goed door elkaar en verwarm tot de suiker is opgelost. Roer hier tot slot de likeur doorheen. Laat de siroop afkoelen.

De ganachevulling:
Doe de slagroom in een steelpan en breng dit tegen de kook aan. Doe de chocolade in een schaaltje. Giet de warme slagroom over de chocolade. Laat dit even staan, zodat de warme slagroom de chocolade kan smelten. Roer het mengsel vervolgens met een gummispatel tot een gladde ganache. Zet de ganache aan de kant om af te koelen en op te stijven.

De chocolademousse:
Doe de slagroom in de mixer en klop deze lobbig (stevig maar nog niet stijf). Smelt de chocolade in de magnetron of au bain marie. Giet de chocolade al roerend bij de slagroom. De slagroom is koud en daardoor zal de chocolade bijna meteen stollen. Spatel de chocolade daarom snel door de slagroom tot een egale mousse.

Steek 6 cirkels van 20 cm doorsnee uit de plakken biscuit. Het zal waarschijnlijk niet lukken om per plak 3 hele cirkels uit te steken. Dit is niet erg: je kan prima 2 stukken tegen elkaar aanleggen en nog een cirkel uitsteken. Hierbij is het belangrijk dat de delen goed op elkaar aansluiten.

De taart opbouwen:
Trempeer de biscuitcirkels met trempeersiroop: verdeel de siroop met een bakkwast over de biscuit, zodat deze extra smakelijk worden.

Leg de koekbodem op een afkoelrooster. Verdeel 100 gram ganache over de koekbodem. Dek de ganache af met een biscuitplak. Verdeel 125 gram chocolademousse over de biscuitplak. Dek de chocolademousse af met een bisuitplak. Herhaal dit tot de laatste biscuitplak op de taart zit: een laag ganache, een laag chocolademousse, een laag ganache  en een laag chocolademousse. Smeer de taart (zowel de bovenkant als de zijkant) af met de overige mousse (maskeren). Zorg ervoor dat de mousse overal glad is. Oneffenheden zal je door de ganache heen blijven zijn. Laat de taart opstijven in de koelkast.

De ganache:
Doe de slagroom in een steelpan en breng dit tegen de kook aan. Doe de chocolade in een schaaltje. Giet de warme slagroom over de chocolade. Laat dit even staan, zodat de warme slagroom de chocolade kan smelten. Roer het mengsel vervolgens met een gummispatel tot een gladde ganache. Laat de ganache even afkoelen, zodat de chocolademousse niet zal smelten. Laat de ganache echter niet te koud worden: dan is deze niet meer zo makkelijk te gieten.

Zet het afkoelrooster met de taart op een bord of schaal, zodat de ganache daar op kan worden opgevangen. Eventuele oneffenheden in de opgesteven chocolademousse zijn nu nog makkelijk bij te werken, dus bekijk de taart nog even goed. Giet de ganache vanuit het midden van de taart over de gekoelde taart. Giet voorzichtig en kijk goed of de gehele zijkant goed bedekt is. Giet anders nog wat ganache langs de zijkant van de taart. Laat de ganache vervolgens opstijven in de koelkast.

Decoreer de taart naar eigen inzicht met taartversiering, kaarsjes of zelfgemaakte chocoladeschotsen: smeer hiervoor wat getempereerde chocolade uit op een vel bakpapier en laat dit uitharden. Breek de chocolade vervolgens is schotsen.

Bewaar de taart in de koelkast (dit kan een paar dagen). Haal de taart wel op tijd uit de koelkast om op temperatuur te komen (koude chocoladetaart is niet lekker…).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *