Krakelingen

Ik bak vaak koekjes, verschillende koekjes ook. En ja, die vind ik uiteraard allemaal lekker! Maar er is 1 koekje waar ik echt een zwak voor heb: krakelingen. En dan niet die van bladerdeeg, maar die versie van brosse koek met een krokante suikerlaag: mjam! Al jaren zoek ik het recept om ze ook zelf te kunnen maken. Een lange zoektocht is eindelijk ten einde!

Ik heb veel bakboeken in mijn kast staan. Bij elkaar ook veel koekjesrecepten, maar niet voor krakelingen… En ook internet kon mij niet verder helpen: alleen maar recepten voor bladerdeegkrakelingen. Zelfs de juf van mijn patisserie-opleiding kon mij niet helpen: zij kende het koekje niet eens… Tot dat ik op een zondagavond Heel Holland Bakt zat te kijken en er zoute krakelingen werden gemaakt, niet van bladerdeeg, maar van bros koekdeeg! Dus ik dat recept opgezocht en meteen gevraagd hoe ik de zoete variant moest maken. Het antwoord was niet heel ingewikkeld: zout en kaas vervangen door suiker. Ik kon dus aan de slag. Nu heeft het nog wel flink wat testbaksels gekost voordat ik tevreden was: patentbloem vervangen door Zeeuwse bloem, ei of melk en hoeveel dan. En ik deel het recept graag: wie weet ben ik niet de enige die naar dit recept op zoek is geweest…

Voor 14 krakelingen

Ingrediënten:
150 gram boter, op kamertemperatuur
25 gram witte basterdsuiker
0.5 gram kaneel
250 gram Zeeuwse bloem
1 gram bakpoeder
3 gram zout
50 gram melk
150 gram grove kristalsuiker

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de boter, de fijne kristalsuiker en het kaneel in de mixer en roer dit kort door elkaar.

Zeef de bloem, de bakpoeder en het zout boven het botermengsel en roer dit weer kort door elkaar.

Voeg vervolgens de melk toe. Roer dit ook weer kort door het deeg. Het deeg zal samenplakken. Wanneer dit gebeurt, kan de machine uit.

Verdeel het deeg in stukjes van 35 gram en rol hier een bolletje van.

Maak een theedoek vochtig met water en strooi hier de grove kristalsuiker op uit. Hierdoor wordt de suiker wat vochtig en plakkerig, waardoor deze goed om de krakelingen blijft zitten.

Rol elk deegbolletje in de kristalsuiker uit tot een streng van 25 cm. Vouw ze tot krakelingen en leg ze op de bakplaat.

Bak de krakelingen in 20-25 minuten krokant.

Laat de krakelingen afkoelen op een afkoelrooster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *