Oliebollen

Het einde van het jaar nadert. Kerst is achter de rug, waarbij we ons weer lekker hebben uitgesloofd in de keuken. Vanmorgen deed ik mijn boodschappen: alle kerstartikelen waren afgeprijsd en de schappen stonden al weer vol met de benodigdheden voor oudejaarsavond: champagne en oliebollenmix! Maar die oliebollen bak je toch gewoon zonder mix…Voor 15 oliebollen:
Ingrediënten:
200 gram rozijnen
350 gram patentbloem
7 gram zout
350 gram melk
25 gram verse gist (of 10 gram gedroogde gist)
35 gram ei
20 gram boter
50 gram stukjes appel
8 gram citroenrasp

Bereidingswijze
Doe de rozijnen een dag van te voren in een schaaltje en vul dit schaaltje met water van 30?C, zodat de rozijnen onder water komen te staan. Wel de rozijnen 20 minuten. Giet de gewelde rozijnen af en leg ze een nachtje op een schone, droge theedoek te drogen.

Zeef de bloem in de mengkom en maak een kuiltje in het midden van de kom. Strooi het zout langs de rand op de bloem, zodat het later niet direct in contact kan komen met de gist. Giet vervolgens 250 gram melk, de gist en het ei in het kuiltje in de bloem. Voeg tot slot de boter toe in het kuiltje. Zet de mixer aan en mix het geheel tot een beslag. Voeg de rest van de melk toe en meng in ongeveer 15 minuten tot een zacht, soepel beslag. Laat dit beslag 10 minuten rijzen.

Voeg de rozijnen, appel en citroenrasp toe aan het beslag en meng dit zo kort mogelijk door elkaar. Zorg er wel voor dat de vulling goed gemengd is. Te lang mengen is slecht voor de gluten en dus de uiteindelijke luchtigheid van de oliebollen. Laat het beslag nog 45 minuten rijzen.

Verwarm zonnebloemolie of frituurolie (dus geen frituurvet) in een frituurpan of gewone pan tot 185ºC. Schep met een een ijsbolknijper het beslag in de olie. 1 schep is 1 oliebol. Bak niet teveel oliebollen tegelijkertijd. Hierdoor zal de olie te veel afkoelen, waardoor de oliebollen niet mooi bakken en zich heel vol kunnen zuigen met olie… Bak de oliebollen 6-8 minuten. Halverwege het bakken moeten de bollen even omgedraaid worden.

Laat de oliebollen goed uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze voor het eten met poedersuiker.

Met deze oliebollen wordt het vast een leuke oudejaarsavond. Alvast een heel mooi, gezellig en lekker nieuwjaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *