Taaitaai (en pepernoten)

Vorig jaar deelde ik vol enthousiasme een recept voor taaitaai met jullie: ik vond het helemaal leuk dat ik dit zelf had gemaakt! Een tijdje geleden vond ik het recept van Robèrt van Beckhoven. Perfectionist als ik ben, testte dit recept en vergeleek dit met mijn eigen recept. En wat bleek: de taaitaaipoppen van Robèrt waren nog lekkerder! Bij deze dus vernieuwd recept (met alle credits voor meneer Van Beckhoven). En met dit recept maak je ook zelf heerlijke pepernoten!Bij het bakken van Sinterklaas-lekkers vind ik het heel fijn wanneer je dit samen met kinderen kan doen: Sinterklaas is toch vooral een kinderfeest. Mijn dochtertje vindt ze heerlijk om te eten, maar ook fantastisch om te bakken. Het is ook leuk om de popjes na het afkoelen te versieren met snoepjes. Gebruik hiervoor glazuur om de snoepjes op de popjes te ‘lijmen’.

Voor 24 taaitaaipopjes:
Ingrediënten:
195 gram honing
60 gram water
250 gram roggebloem

50 gram honing
6 gram anijszaad, gemalen
5 gram speculaaskruiden
5 gram baksoda
1 ei, losgeklopt

Bereidingswijze:
Doe de 195 gram honing en het water in een steelpan en breng dit aan de kook. Zeef ondertussen de roggebloem in een kom.

Giet het honingmengsel bij de bloem en meng dit door elkaar. Verpak het deeg in plastic folie en laat dit een nachtje rusten op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 200ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg even door. Dit gaat het makkelijkste in een mixer. Meng de 50 gram honing, het anijszaad, de speculaaskruiden en de baksoda door het deeg. Kneed tot een egaal en soepel deeg.

Bestuif het werkblad met roggebloem en rol het deeg uit tot een lap van 1 cm dik. Steek met een uitsteker poppetjes uit het deeg. Ik gebruik hiervoor een uitsteker voor gingerbreadmen, maar je kunt ook je eigen figuurtjes bedenken.

Leg de taaitaaipopjes op de bakplaat en bestrijk met het losgeklopte ei. Bak ze 10 minuten in de oven en laat ze daarna afkoelen op een afkoelrooster.

Tot slot nog 2 tips:
– taaitaai is nog zacht na het bakken en zal steviger worden tijdens het afkoelen. Bak het vooral niet tot het hard is, want dan is de taaitaai na het afkoelen net een steen en daar breek je je tanden op!
– taaitaai wordt alleen maar lekkerder wanneer je het een dag of 2 in een luchtdichte trommel bewaard (hopelijk lukt dat)
– wanneer je een ander figuurtje gebruikt, kan de baktijd anders zijn (kleiner figuurtje is kortere baktijd, groter figuurtje is langere baktijd). Houd dit dus goed in de gaten.

Voor 160 pepernoten:

Pepernoten (recept op blog)

Bereidingswijze:
Maak het deeg zoals hierboven beschreven. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Rol elk stuk uit tot een streng en snijd deze streng in gelijke stukjes. Rol van deze stukjes bolletjes en leg deze tegen elkaar aan op de bakplaat. Hierdoor zullen ze die typische pepernotenvorm krijgen. Maak 4 aparte groepjes, zodat de middelste pepernoten ook gaar worden.

Bak de pepernoten 10 minuten in de oven en leg ze daarna op een afkoelrooster.

Breek de pepernoten meteen los en laat ze vervolgens afkoelen op een afkoelrooster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *