Tiramisu

Tiramisu is misschien wel het meest bekende Italiaanse dessert: lange vingers gedrenkt in sterke koffie met likeur en daaroverheen een romig mengsel van mascarpone en opgeklopt ei. En uiteraard rijkelijk bestrooid met cacaopoeder. Dat wordt smullen!

Dit dessert heb je zo gemaakt. De meeste tijd gaat zitten in het opstijven van de room: dit duurt een paar uur. Houd daar dus rekening mee in je planning. Helaas kan je tiramisu ook niet dagen van tevoren maken, omdat het snel bederft door het ei en de zuivel die er in verwerkt is (een dagje is wel te doen). Verder nog wat tips voor een perfect resultaat:
1. Mascarpone is best stevig en mengt daarom lastig met de eidooier. Daarom is het handig om de mascarpone eerst los te kloppen (het makkelijkste gaat dat met een mixer). Wanneer je de eidooier hebt toegevoegd, zal je waarschijnlijk nog klontjes mascarpone zien. Klop daarom het mengsel nog goed door tot een glad geheel, voordat het eiwit er doorheen komt.
2. Cacao trekt vocht aan. Bestrooi de tiramisu dan ook pas vlak voor het serveren met cacao. Wanneer je dit eerder doet zal het vocht in het roommengsel en in de koelkast ervoor zorgen dat de cacao verandert in een nat goedje en dat is geen gezicht!
3. Toen ik laatst weer eens tiramisu maakte, bedacht ik me ineens dat mijn dochtertje ook vast wilde mee-eten (die laat geen toetje aan zich voorbij gaan). Maar om haar op 3-jarige leeftijd een dessert met alcohol voor te zetten, leek mij toch geen goed idee. Gelukkig zijn de koffiesiropen tegenwoordig erg populair en dus goed te verkrijgen. Dit is een prima alternatief voor de likeur, al zal de variant met likeur altijd de favoriet blijven ;-p.

Voor 4-6 personen:

Ingrediënten:
30 gram eidooiers
90 gram kristalsuiker, fijn
40 gram water
35 gram eiwit
250 gram mascarpone
16 lange vingers (1/2 recept)
100 ml sterke koffie
50 ml likeur (amaretto of frangelico) of koffiesiroop (alcoholvrij)
cacao

Bereidingswijze:
Maak een pâte à bombe door de eidooiers luchtig te kloppen. Kook ondertussen de suiker en het water tot een suikerstroop van 115ºC. Giet de suikerstroop bij de eidooiers en laat het mengsel al kloppend afkoelen.

Klop het eiwit stijf.

Klop vervolgens de mascarpone los. Roer de pâte à bombe door de mascarpone. Klop dit met de garde kort tot een glad mengsel (zie de tips hierboven). Spatel tot slot het eiwit door het mascarponemengsel.

Meng de likeur door de espresso.

Leg de helft van de lange vingers naast elkaar in een (oven)schaal die zo groot is dat de hele bodem bedekt is met lange vingers. Trempeer de helft van de espresso met een bakkwast over de vingers. Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de vingers.

Leg de andere helft van de lange vingers op het mascarponemengsel. Trempeer ze met de resterende espresso en dek af met het overgebleven mascarponemengsel.

Laat de tiramisu minimaal 3 uur afgedekt opstijven in de koelkast.

Bestuif voor het serveren met cacao.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *