Cinnamonrolls

Nu de zomer toch echt voorbij is, wordt het weer tijd voor warme, rijke baksels. Deze cinnamonrolls zijn bijzonder herfstig en ik geniet er deze tijd van het jaar zeker van: lekker met een kop thee op de bank…De basis van dit broodje is zacht luxe brooddeeg: een zoet deeg met melk en boter, waardoor het een rijk en smakelijk deeg is. Het maken van het deeg is eigenlijk het moeilijkste deel. Als dit eenmaal klaar is, is het een kwestie van uitrollen, vulling verdelen, oprollen en snijden en uiteraard wachten tot de oven zijn werk heeft gedaan. Als finishing touch worden de broodjes geglazuurd. Laat ze hiervoor wel wat afkoelen: glazuur op te warme broodjes zal smelten!

Voor 12-16 broodjes

Ingrediënten:
450 gram zacht luxe brooddeeg (1 recept)
50 gram kristalsuiker
50 gram donkere basterdsuiker
5 gram kaneel
50 gram boter, op kamertemperatuur
50 ml glazuur (1 recept)

Bereidingswijze:
Meng, terwijl het deeg rijst, de kristalsuiker met de basterdsuiker en de kaneel.

Stuif wat bloem op het werkblad om te voorkomen dat het deeg vastplakt aan het werkblad. Rol het deeg met een deegroller uit tot een rechte lap van 40×25 cm.

Verdeel de boter over de deeglap. Houd hierbij aan 1 lange kant een rand vrij van 3 cm. Verdeel vervolgens de kaneelsuiker over de boter.

Maak de vrijgelaten rand deeg vochtig met water. Rol de lap deeg op vanaf de lange kant met boter en suiker. Gebruik de vochtige deegrand om de rol goed dicht te plakken. Snijd de rol vervolgens in 12-16 gelijke plakken. Leg de plakken op de bakplaat, niet te ver van elkaar, zodat ze tegen elkaar aan kunnen bakken. Dek de cinnamonrolls af met de theedoek en laat ze nog 1 uur rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven voor op 220ºC. Bestrijk de broodjes na het rijzen met ei en bak ze in 10 minuten goudbruin en gaar. Laat de cinnamonrolls na het bakken even afkoelen op een afkoelrooster.

Doe het glazuur op een lepeltje of in een spuitzakje en beweeg dit heen en weer boven de cinnamonrolls. Het glazuur zal zo in strepen over de broodjes vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *