Eton mess

Komende week is het alweer 6 jaar geleden dat ik op huwelijksreis ging naar London. Naast de foodhalls van Harrods is er ook een toetje wat me goed is bijgebleven. Een mengsel van room, schuim en fruit. Ik kende het nog niet, maar ik vond het verrassend lekker. Toen nam ik me al voor: thuis moet ik maar eens op zoek naar het recept. En zoals met zoveel dingen, raakte dat enigszins in de vergetelheid.

Tot ik deze zomer op Instagram verschillende posts van dit Engelse nagerecht voorbij zag komen. Nu moest het er dan toch maar van komen. Ik heb verschillende recepten naast elkaar gelegd met als resultaat een heerlijk toetje voor (na)zomerdag!

Dit toetje is geen hoogstaande patisserie (mess = troep). Maar dat hoeft natuurlijk niet altijd. Sterker nog, het maakt het juist uitermate geschikt als ‘maak-je-eigen-toetje’-toetje! Toen ik aan het uitproberen was, wilde mijn 2-jarige dochtertje heel graag meehelpen. En dat is bij dit toetje heel goed te doen: zorg dat alle onderdelen zijn voorbereid: slagroom geklopt, aardbeien gewassen en gesneden. Zet na het eten alle ingrediënten op tafel en laat iedereen zelf zijn of haar toetje samenstellen. Los van een lekker toetje, is dit meteen een gezellig momentje!

Voor 4 personen
Ingrediënten:
250 gram aardbeien (of ander (rood) fruit), gewassen
20 gram fijne kristalsuiker
250 ml slagroom
25 gram vanillesuiker
150 gram meringues (schuimpjes) (zie het recept in mijn bakboek)

Bereidingswijze:
Begin met het maken van de coulis (fruitpuree). Pureer hiervoor 50 gram van de aardbeien. Giet deze puree in een pan en voeg de kristalsuiker toe. Breng dit de puree aan de kook terwijl je het regelmatig doorroert. Hierdoor kan de suiker in de puree oplossen. Laat de coulis afkoelen en doe deze vervolgens in een spuitfles of klein spuitzakje.

Snijd de overige aardbeien in stukjes.

Klop de slagroom met de vanillesuiker stijf.

Wanneer alle onderdelen klaar zijn, kan het toetje in elkaar gezet worden: verkruimel de meringues boven de slagroom en spatel deze voorzichtig door de slagroom. Spatel vervolgens de stukjes aardbeien en de helft van de coulis door de slagroom. Verdeel de Eton mess over 4 schaaltjes en besprenkel met de resterende coulis.

Kinderen kunnen het toetje zelf samenstellen. Verdeel dan eerst de slagroom over de schaaltjes en laat ze zelf de aardbeien, meringues en coulis toevoegen: plezier gegarandeerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *