Zacht luxe brooddeeg

Brooddeeg wordt in de basis gemaakt van meel of bloem, gist, zout en water. Dit brooddeeg bevat melk in plaats van water en er is boter en suiker aan toegevoegd, waardoor er een zachter en voller brood ontstaat. Laat je door de suiker in dit recept niet misleiden: dit verfijnde brooddeeg wordt voor zowel zoet als hartig lekkers gebruikt. De suiker is nauwelijks terug te proeven en heeft vooral als functie om de gist te activeren en sterker te maken.

Voor 450 gram

Ingrediënten:
250 gram patentbloem
4,5 gram zout
20 gram witte basterdsuiker
125 gram melk, op kamertemperatuur
25 gram ei
17,5 gram verse gist of 7 gram gedroogde gist
40 gram boter, op kamertemperatuur

Bereidingswijze:
Zeef de bloem in de mengkom en maak een kuiltje in het midden van de kom. Door het maken van een kuiltje mengen de ingrediënten makkelijker met elkaar. Strooi de basterdsuiker en het zout langs de rand op de bloem, zodat het later niet direct in contact kan komen met de gist. Giet vervolgens de melk, de gist en hetei in het kuiltje in de bloem. Voeg tot slot de boter toe in het kuiltje. Zet de mixer aan en kneed het geheel in ongeveer 15 minuten tot een zacht, soepel deeg. Deze tijd is nodig om de gluten, die het deeg elastisch maken, goed te vormen. Het deeg is voldoende gekneed wanneer je het deeg voorzichtig uit elkaar kan trekken en het niet breekt, maar een dun vliesje wordt.

Kneden met de hand gaat hetzelfde, alleen dan wordt de bloem op het werkblad gezeefd. Maak hier een kuiltje in dat groot genoeg is om de melk, gist,het eien de boter in te gieten. Strooi de suiker en het zout op de bloem. Meng vervolgens met de vingers vanuit het midden alle ingredi?nten door elkaar, waarbij steeds een beetje bloem van de zijkant wordt meegenomen. Hierdoor ontstaat een deegbal. Deze deegbal moet op het werkblad steeds worden uitgetrokken en samengevouwen om zo de gluten te vormen. Kneden met de hand zal langer duren dan kneden met de machine, maar geeft hetzelfde resultaat.

Laat het deeg in een kom, afgedekt met een theedoek, 30 minuten rijzen op een warme plek. Verwerk het deeg hierna direct verder volgens het gekozen recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *