Chocolademousse

Toen ik op social media een foto deelde van mijn home-made chocolademousse liep bij velen het water in de mond. Daarom leek het mij hèt recept om mijn zwangerschaps-bakpauze mee te beëindigen. Wie eet er dit weekend chocolademousse als toetje?

Het is zeker niet de eerste keer dat ik chocolademousse had gemaakt. Dit is eigenlijk zelfs een van de eerste desserts die ik maakte. Maar afgelopen jaar kwam er een nieuw bakboek in mijn kast: patisserie van Hidde de Brabander. In dit boek stond ook een recept voor chocolademousse. En ik ben altijd op zoek naar perfectie, dus wilde ik dit recept eigenlijk wel vergelijken met mijn eigen recept. Dan kom je erachter dat je oude vertrouwde recept eigenlijk heel zwaar en machtig is en dat de mousse veel luchtiger kan. Het geheim zit in het maken van een pâte à bombe. Dit zijn eidooiers die luchtig zijn geklopt met een hete suikersiroop. Dit is dezelfde techniek als die gebruikt wordt bij Italiaans schuim. Ook hier blijven de dooiers luchtiger doordat de siroop het mengsel stabieler maakt. Alleen zijn eidooiers niet stijf te kloppen (lees hier meer over eiwit en eidooiers). Maar het recept van Hidde was volgens het testpanel (mijn man, schoonzusje en zwager) ook niet perfect: er zat te weinig chocolade in! Zelf vond ik de mousse ook een tikje te vloeibaar. Dat werd dus aanpassen! De eerste poging die ik deed was de slagroom steviger kloppen en meer chocolade. Dit was helaas geen succes: de mousse was te stevig om nog op te spuiten. De slagroom moest dus lobbig blijven, was mijn conclusie. En dat was inderdaad het geheim. Vanaf nu maak ik de perfecte luchtige chocolademousse (en jij ook)!

Voor 6 personen

Ingrediënten:
65 gram eidooier (4 st)
100 gram fijne kristalsuiker
45 gram water
150 gram pure chocolade
snufje zout
250 gram slagroom

Bereidingswijze:
Maak een pâte à bombe door de eidooiers luchtig te kloppen. Kook ondertussen de suiker en het water tot een suikerstroop van 115ºC. Giet de suikerstroop bij de eidooiers en laat het mengsel al kloppend afkoelen.

Smelt de chocolade. Roer het zout erdoor.

Klop de slagroom lobbig (tot yoghurtdikte)

Roer nu 1/10 deel van de slagroom door de chocolade. Roer dan 1/10 van het chocolade-roommengsel door de pâte à bombe. Roer vervolgens de pâte à bombe weer door het chocolade-roommengsel. Spatel tot slot de chocolade-pâte à bombe door de slagroom tot een egale mousse.

Doe de chocolademousse in een spuitzak en spuit dit in glaasjes. Laat de mousse minimaal 5 uur opstijven in de koelkast.
(Of laat opstijven in een bakje om later canelles of bolletjes van te scheppen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *