Appelslof

De afgelopen weken heb ik veel testbaksels gemaakt. Mijn doel: de perfecte appelslof maken. Zo eentje met een brosse buitenkant, zachte binnenkant en uiteraard lekkere topping met appel en rozijnen. Deze week was het zover: de appelslof kwam uit de oven precies zoals ik hem wilde!

Een slof is een rechthoekige taart met ronde hoeken. Om deze slof te bakken zijn er speciale sloffenvormen te koop: een metalen rand die je op een bakplaat kan zetten. Het deeg druk je hier in uit. Een ander kenmerk van een slof is dat de bodem voor het bakken gevuld wordt met een mengsel van amandelspijs en banketbakkersroom. Deze vulling wordt meegebakken en zorgt voor een luxe smaak. Vaak wordt de sloffenbodem eerst gebakken en vervolgens wordt er een crème of mousse op gespoten en wordt de slof verder afgewerkt met fruit, noten, chocolade en andere lekkere dingen. En daar zat bij deze appelslof de moeilijkheid: de bodem werd niet ‘kaal’ gebakken, maar juist met de appeltopping er al op. Hierdoor gaart de bodem niet meer hard vanaf de bovenkant, daar liggen immers de appels. Daarbij verliezen appels tijdens het bakken ook nog wat vocht… Het is dus zoeken naar een baktijd waarbij de zijkanten en bodem van de slof niet te hard bakken, maar de binnenkant wel gaar wordt. Ik ging van te gaar (en dus droog) naar niet gaar genoeg (en dus een slof die na het optillen van de vorm instortte). En deze week vond ik de juiste temperatuur en baktijd. Gezien jullie reacties op mijn Instagram en Facebook, deel ik graag mijn recept met jullie: kunnen jullie zelf ook aan de slag!

Voor 1 slof voor 6 personen:

Ingrediënten
90 gram boter, zacht
75 gram basterdsuiker
2 ? gram citroenrasp
140 gram Zeeuwse bloem
3 ? gram bakpoeder
? gram baksoda
1 gram zout
15 gram ei
100 gram amandelspijs (1/3 recept)
50 gram crème patissière (dit is een kleine hoeveelheid. maak de helft van het basisrecept en vries de helft in)
50 gram rozijnen
400 gram goudreinetten
2 ? gram kaneel

Bereidingswijze

Roer de boter, basterdsuiker en citroenrasp door elkaar. Zeef de bloem, bakpoeder, baksoda en het zout boven het botermengsel en meng dit door de boter. Meng het ei door het deeg, zodat het deeg een bal gaat vormen.

Vulling

Meng voor de vulling de amandelspijs met de crème patissière.

Verwarm de oven voor op 160ºC. Zet de rozijnen in een schaaltje onder water en laat ze 15 min. wellen.

Vet ondertussen de sloffenvorm in en zet op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Druk het deeg uit in de vorm, zorg voor een opstaand randje tegen de vorm aan. Verdeel de vulling over het deeg.

Schil de appels en snijd ze in blokjes van 0,5-1 cm. Laat de rozijnen goed uitlekken en meng ze in een mengkom met de appel en de kaneel. Verdeel het appelmengsel over de sloffenbodem en laat hierbij de randen vrij.

Bak de slof in 60-70 min. goudbruin. Laat de appelslof afkoelen in de vorm. Hierdoor kan het vocht niet meteen weg, waardoor de rand niet te hard wordt.

Je kan de slof altijd nog even in een warme over opwarmen (niets zo lekker als warme appeltaart) en uiteraard is slagroom of vanille-ijs een fijne aanvulling! Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *