Banketbakkersroom

Banketbakkersroom kent verschillende benamingen. Sommigen noemen het heel simpel ‘gele room’, vanwege de kleur. Anderen kiezen voor het Franse ‘crème patissière’. Al deze benamingen bedoelen deze gele, zachte, puddingachtige vanilleroom die in veel recepten te gebruiken is.

Voor 350 gram

Ingrediënten:
150 gram melk
75 gram slagroom
1/2 vanillestokje
50 gram eidooier
25 gram melk
25 gram kristalsuiker
20 gram patentbloem
50 gram kristalsuiker

Bereidingswijze:
Doe de 150 ml melk, de room en het merg van de vanille in een steelpan. Breng dit aan de kook. Zet het vuur vervolgens uit en laat het mengsel 10 minuten staan, zodat de vanille goed in de melk en room kan trekken.

Klop de eidooiers, de 25 gram melk, de 50 gram kristalsuiker en de bloem in een mengkom met een garde tot een glad mengsel.

Voeg de 50 gram kristalsuiker toe aan het vanille-melk/roommengsel en roer dit met de garde goed door elkaar. Breng dit mengsel opnieuw aan de kook. Voeg 1⁄3 van deze room al kloppend bij het eimengsel.Het is belangrijk om hierbij het eimengsel te blijven kloppen, zodat het ei niet stolt door de warmte van de melk. Klop tot een glad mengsel.

Giet dit ei-roommengsel vervolgens terugbij de rest van de melk. Verwarm dit mengsel weer en blijf roeren met de garde. Door de warmte zullen de eidooiers en bloem ervoor zorgen dat de room gaat binden.

Laat het mengsel kort doorkoken, zodat de bloem kan garen en de room dikker wordt.

Maak een bord nat en giet de room hierop. Het vocht zal er voor zorgen dat de room niet aan het bord blijft plakken. Dek de room af met plastic folie. Hierdoor zal er geen vel op de room komen. Laat de room eerst naast de koelkast afkoelen. Zet, wanneer de room de grootste warmte kwijt is, het bord in de koelkast. Hier zal de room nog verder opstijven. Roer de room voor verwerking in een recept goed los.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *