Gedecoreerde koekjes

Afgelopen voorjaar liep op een bakbeurs tegen een stand vol met vrolijke en vooral mooi gedecoreerde koekjes aan. Dit bleek het werk van Mariëlle de Vroome van De Koekenbakkers. Ik kocht meteen haar ‘Koekboek’ om hier ook zelf mee aan de slag te gaan!

Tijdens mijn patisserieopleiding had ik wel een module royal icing gehad, maar aangezien in eigenlijk weinig met taartdecoratie doen, heb ik hier na de opleiding niet veel meer mee gedaan. Ik denk dat mijn creativiteit mij hier ook in de steek laat! Maar toen ik de gedecoreerde koekjes op de bakbeurs zag, kwam alle kennis weer boven met daarbij ook het enthousiasme over wat voor leuke dingen je eigenlijk kunt doen met koekjes en royal icing! Met name de bloemkoekjes, koekenhuisjes en koekjes voor een kinderverjaardag vind ik erg leuk.

Het Koekboek van Mari?lle de Vroome is hierbij een heel fijn naslagwerk: eerst wordt uitgebreid het bakken van de koekjes beschreven (al gebruik ik mijn eigen recept voor zandkoekjes) en vervolgens het maken en kleuren van de icing. Na deze basis volgen verschillende thema’s vol met bijpassende koekjes: de seizoenen, liefde, feestdagen, bloemen, auto’s, huisjes, ga maar door. Jawel er staat zelfs in hoe je een kerststal (!!!) kan maken van koek! Die staat echt op mijn to-do-list om een keer te gaan maken!

Deze diashow vereist JavaScript.

Gedecoreerde koekjes – ballon

Wat mij vooral enthousiast maakt over dit decoreren van koekjes, is dat dit perfect is voor kinderverjaardagen een heel leuk om met kinderen te doen. En met een dochtertje van 2 jaar is dit zeer welkom. Voor haar verjaardag maakte ik dan ook ballonkoekjes: nog niet te ingewikkeld, maar ik moet deze techniek ook nog goed in de vingers krijgen. En het resultaat was super en via social media kreeg ik ook genoeg enthousiaste reacties: de koekjes hebben indruk gemaakt, ook bij de jarige zelf en haar speelmaatjes op de opvang!

Spuitmondjes

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Wie nu ook enthousiast is geworden over het decoreren van de koekjes raad ik aan om dit Koekboek zeker aan te schaffen. En daarbij ook te investeren in de materialen die nodig zijn: adapters en spuitmondjes, spuitzakjes en kleurstoffen. Voor de koekjes heb je vaak verschillende kleuren icing nodig en per kleur een spuitzakje en adapter. De spuitmondjes kan je makkelijk wisselen in die adapters. En spuitmondjes zijn er in zoveel verschillende vormen. Er zijn goede basissets te koop waar de belangrijkste vormen wel inzitten. Daarnaast zijn de spuitmondjes los te koop. Dit is handig wanneer je de icing in een speciaal effect op je koekje wilt spuiten.

Daarnaast zijn de koekjesuitstekers behoorlijk essentieel: ook hierin zijn de mogelijkheden eindeloos. Nu heeft Mari?lle zelf een webwinkel waar zij haar zelfbedachte uitstekers verkoopt, maar er zijn veel meer webwinkels die allerlei uitstekers verkopen. Ga gewoon lekker op zoek op het wereldwijdeweb! Je kan je eigen creativiteit de vrije loop laten gaan: misschien dat je uiteindelijk wel een eigen koekje bedenkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *