Pancakes

Na de vakantie was ik er nog niet aan toegekomen om mijn zuurdesem weer op te starten, waardoor de gebruikelijke ontbijtbolletjes afgelopen weekend ontbraken… Gelukkig heb ik in mijn receptenboek ook alternatieven voor het ontbijtje met man en dochter op de (vroege) zondagmorgen. Afgelopen week stonden er pancakes op tafel!

In Nederland kennen we uiteraard pannenkoeken. Pancakes zijn Amerikaans en lijken misschien nog wel het meest op wat wij ‘3-in-de-pan’ noemen. Pancakes zijn kleiner en dikker dan pannenkoeken. Hierdoor zijn ze ook goed te vullen met bijvoorbeeld rozijnen. En wie pancakes zegt, zegt maplesyrup (ahornsiroop). Wanneer je deze siroop over de warme stapel pancakes schenkt, trekt deze in de pancakes… Hmm! Hier viel het goed in de smaak!

Voor 12 stuks:
Ingrediënten:
225 gram patentbloem
6 gram bakpoeder
1 gram zout
5 gram suiker
100 gram eieren
2 gram citroenrasp
30 gram gesmolten boter
300 ml melk
boter om in te bakken

Bereidingswijze:
Doe de bloem, bakpoeder, het zout en de suiker in een mengkom en roer deze ingredi?nten door elkaar. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en roer de eieren, citroenrasp, gesmolten boter en de melk erdoor met een garde. Klop totdat alle klontjes bloem opgelost zijn.

Giet het beslag in een maatbeker en laat een (pannen)koekenpan goed heet worden. De warmte voorkomt dat de pancakes vastplakken aan de pan.

Pancakes-2Doe een klontje boter in de pan en giet er wat beslag in (+/- 10 cm doorsnee). Pancakes-1Wanneer de bovenkant blazen en belletjes krijgt, kan de pancake worden omgedraaid. De andere kant heeft nog een minuutje nodig.

Serveer de pancakes warm met ahornsiroop en bosvruchten.

Je kan de pancakes vullen met 150 gram blauwe bessen of 150 gram rozijnen. Laat rozijnen hiervoor eerst weken: daardoor worden ze tijdens het bakken niet te droog en ze zijn veel lekkerder! Rozijnen week je door ze in een schaaltje te doen en lauw water toe te voegen tot ze onderstaan. Laat dit 15 minuten staan. Voeg de bessen of rozijnen toe nadat het beslag in de pan is gegoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *