Voorraadkast – Noten en zaden

Voor een lekker baksel is achtergrondkennis over ingrediënten niet onbelangrijk. In de ‘voorraadkast’-blogs neem ik je mee door mijn eigen voorraadkast en vertel ik je wat je moet weten over de verschillende ingredi?nten die daar te vinden zijn. Deel 9, het laatste deel, gaat over noten en zaden.

Noten en zaden hebben niet zozeer een functie in baksels, zoals suiker of eieren hebben. Noten en zaden geven vooral extra smaak en structuur, zoals bij brownies, nougat of crackers. Noten combineren sowieso goed met chocolade (repen, rotsjes, flikken).

Soms worden noten eerst gemalen en dan aan het baksel toegevoegd. In dat geval vervangen de noten (een deel van) de bloem. Vergeet niet de noten eerst in de oven te roosteren. Hierdoor worden de noten extra lekker en knapperig. Noten rooster je 15 minuten in een oven van 150ºC. Let op dat ze niet verbranden. Zeker bij he dunne amandelschaafsel is dit goed opletten! De noten die in mijn voorraadkast staan, zijn:

Hazelnoten, amandelen, amandelschaafsel Cashewnoten, pistachenoten, amandelmeel Pecannoten, walnoten

Hazelnoten, amandelen, amandelmeel
Cashewnoten, pistachenoten, amandelschaafsel
Pecannoten, walnoten

Zaden gebruik ik met name bij het bakken van brood. Deze hoef je niet van te voren te roosteren. De zaden die in mijn voorraadkast staan:

Sesamzaad, pompoenpitten Lijnzaad, zonnebloempitten

Sesamzaad, pompoenpitten
Lijnzaad, zonnebloempitten

Tot slot wil ik deze categorie ook nog het gedroogde fruit noemen. We kennen allemaal wel rozijnen. Dit zijn gedroogde druiven. Daarnaast gebruik ik ook gedroogde cranberry’s en krenten (gedroogde besjes). Wanneer je deze aan je baksel wil toevoegen, is het verstandig om ze van tevoren even te wellen. Hierdoor voorkom je dat ze tijdens het bakken verder uitdrogen en verbranden. Gedroogd fruit wel je door het 10 minuten in lauw water te leggen. Laat ze vervolgens uitlekken in een vergiet of zeef en dep het fruit voorzichtig droog.

Rozijnen, cranberry's en krenten

Rozijnen, cranberry’s en krenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *