Voorraadkast – smaakmakers

Voor een lekker baksel is achtergrondkennis over ingrediënten niet onbelangrijk. In de ‘voorraadkast’-blogs neem ik je mee door mijn eigen voorraadkast en vertel ik je wat je moet weten over de verschillende ingrediënten die daar te vinden zijn. Deel 8 gaat over smaakstoffen oftewel smaakmakers.

Smaakmakers zijn erg belangrijk voor in een baksel: ze zorgen ervoor dat je lekkers nog lekkerder smaakt. Veel gebruikte smaakmakers zijn zout, vanille, citroenrasp. Helaas is er in deze categorie ook een heleboel kunstmatige troep te koop. Iedereen kent wel de zakjes vanillesuiker in de supermarkt. Bij het maken van deze suiker komt echter geen vanille te pas: deze smaak wordt kunstmatig nagebootst. Vandaar dat ik in dit blog niet zozeer de functie van smaakstoffen met je wil delen (want die kennen we al: smaak toevoegen), maar vooral welke smaakstoffen de beste smaak geven en hoe je ze zelf maakt.

Zout

Zout

De meest gebruikte smaakmaker in baksels is zout. Zout is een zoet baksel klinkt misschien gek, maar het zorgt er voor dat de smaak van de suiker sterker wordt: het verdiept de smaak. Dit werkt ook zeker bij baksels met chocolade: de chocoladesmaak zal sterker worden. En iedereen kent wel de gezouten karamel (werkt precies hetzelfde).

Vanillesuiker en -stokjes

Vanillesuiker en -stokjes

Daarnaast is vanille een veel gebruikte smaakmaker en dan in verschillende vormen: vanillesuiker, vanille-extract of het merg uit een vanillepeul. In de supermarkt is naast de kunstmatige vanillesuiker ook vanille-essence te koop: een vloeistof die naar vanille smaakt. Dit is net zo kunstmatig als de vanillesuiker. Beter maak je de vanillesuiker en vanille-extract zelf. Vanillesuiker maak je door een bak of pot te vullen met gewone kristalsuiker en hier lege vanillestokjes bij te doen. Een vanillestokje kan je open snijden. Binnenin zitten zwarte puntjes: het vanillemerg. Dit merg kan je eruit schapen en gebruiken in je lekkers, bijvoorbeeld in roomijs. De lege vanillestokjes geven nog wel smaak af. Laat ze lekker lang in de suiker staan, dan wordt de suiker heerlijk!

Vanille-extract net gemaakt en na een paar maanden

Vanille-extract net gemaakt en na een paar maanden

Ook kan je de lege stokjes in een goed afsluitbaar flesje doen en hier wodka bij gieten. Wanneer je dit een paar maanden donker laat staan, zal de wodka de vanillesmaak uit de stokjes trekken (extraheren) en ontstaat je eigen vanille-extract. Let er bij het kopen van vanillestokjes wel op dat je lange, soepele stokjes koopt. Deze zijn beter van kwaliteit en geven dus meer en betere smaak af dan de kortere, uitgedroogde varianten die soms in supermarkten te koop zijn.

Amandel- en koffie-extract (net gemaakt)

Amandel- en koffie-extract (net gemaakt)

Op dezelfde manier als dat je vanille-extract hebt gemaakt, kan je ook koffie- of amandelextract maken. Doe voor koffie-extract koffiebonen in het flesje en voor amandelextract amandelen. Giet hier wodka op en laat dit een paar maanden op een donkere plek staan.

Citroenrasp

Citroenrasp

Aan veel baksels wordt citroenrasp toegevoegd. Hiermee wordt echter niet de pure rasp van een citroen bedoeld, maar banketbakkerscitroenrasp. Dit is wederom in potjes te koop, maar ook supermakkelijk zelf te maken. Doe hiervoor de rasp van 3 citroenen in een potje en voeg hier 30 gram fijne kristalsuiker aan toe. Meng dit door elkaar en laat dit een nachtje op het aanrecht staan. De suiker zal oplossen in het vocht van de citroenrasp. Sluit het potje goed af en bewaar de rasp in de koelkast.

Speculaaskruiden

Speculaaskruiden

Naast deze smaakmakers zal je bij het bakken ook geregeld specerijen nodig hebben, zoals kaneel (zowel stokjes als poeder), anijs (zaad en poeder), kruidnagel en kardemom of een mengsel van specerijen, zoals speculaaskruiden. Inmiddels heb ik een hele lade met specerijen aangelegd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *