Crème brûlée

In mijn vorige blog schreef ik over de functie van eieren bij het bakken. Vandaag deel ik mijn recept voor crème brûlée met jullie, waarmee je deze kennis meteen in de praktijk kan brengen!

Crème brûlée is een hele zachte romige crème die een beetje lijkt op vanillevla. Alleen is deze crème verfijnder. De room wordt gebonden door eidooiers (anglaise maken). Om te voorkomen dat de dooiers boven de 85ºC verwarmd worden en daarmee roerei worden, wordt de crème au bain marie in de oven gegaard. Dit betekend: in een warm water bad. Het water zal nooit warmer worden dan 100ºC en dus wordt de crème niet te warm.

Typisch voor een crème brûlée (gebrande crème) is het gebrande suikerlaagje bovenop. Je krijgt het beste resultaat wanneer je een gasbrander gebruikt om de suiker te branden. Doe dit wel voorzichtig: wanneer de suiker verbrand, wordt deze bitter en dan kan je de crème weggooien.

Voor 4 schaaltjes:

Ingrediënten:
2 vanillestokjes
200 ml melk
100 gram eidooiers
60 gram kristalsuiker
200 ml room
80 gram rietsuiker

Bereidingswijze:
Breng de melk met de vanille aan de kook. Laat de melk 10 minuten trekken (van het vuur af).

Verwarm de oven voor op 100ºC.

Klop de eidooiers los met de suiker. Roer de room door de dooiers tot een gladde crème. Klop de afgekoelde melk door de crème. Giet de crème door een zeef om er zeker van te zijn dat er geen gestolde eideeltjes inzitten.

Zet 4 schaaltjes in een ovenschaal en vul de ovenschaal met kokend water (au bain marie), maar zorg ervoor dat het water onder de rand van de schaaltjes blijft. Vul de schaaltjes met de crème. Zet de crème 2 uur in de oven.

Haal de ovenschaal uit de oven en laat het water afkoelen. Haal vervolgens de schaaltjes crème uit de ovenschaal en laat ze opstijven in de koelkast.

Strooi voor het serveren een gelijkmatig laagje rietsuiker over de crème. Brand de suiker af met een gasbrander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *