Karamelsnoepjes

Eerder schreef ik over de verschillende soorten suiker die gebruikt worden bij het bakken. Maar suiker kan ook gekookt worden, waardoor de structuur veranderd. Om hier ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan, geef ik hier vandaag meer informatie over en deel ik mijn recept voor karamelsnoepjes met jullie.

Met de kennis over het koken van suiker wordt het maken van karamelsnoepjes een stuk begrijpelijker: allereerst maak je de karamel. Vervolgens koel je de suiker weer wat terug met slagroom en kook je het weer tot de temperatuur die past bij de gewenste hardheid. Ik vind zachte karamelsnoepjes verrukkelijk, maar het is dus ook goed mogelijk om de suiker tot een hogere temperatuur te koken, zodat de suiker harder wordt en de snoepjes meer op boterbabbelaars gaan lijken. Let er wel op dat deze snoepjes moeilijk te snijden zijn. Giet de karamel dan dus dunner uit, zodat je karamel in snoepjes kan breken.

Recept voor 30 karamelsnoepjes:

Ingrediënten:
190 gram kristalsuiker
110 gram glucosestroop
160 ml slagroom
35 gram boter
evt. 200 gram chocolade

Bereidingswijze:
Bekleed een rechthoekig blik of bakje met bakpapier. Doe de suiker en glucosestroop in een (koperen) steelpan. Breng dit zonder te roeren aan de kook tot een lichte karamel. Verwarm ondertussen de slagroom tot 80ºC.

Giet de slagroom bij de karamel. Doe dit voorzichtig maar niet langzaam: de karamel zal gaan borrelen en stomen. Roer alles goed doorelkaar (ja, nu mag het). Verwarm de karamel al roerend tot 121ºC.

Haal de pan van het vuur en voeg de boter toe. Roer tot dit volledig in de karamel is opgenomen.

Giet de karamel in het met bakpapier bekleedde blik/bakje en laat dit een nacht opstijven op kamertemperatuur.

Snijd de karamel in blokjes. Je kan ze nu verpakken in cellofaanfolie (anders plakken ze aan elkaar). Ook kan je chocolade tempereren, de karamelsnoepjes hier in dopen en uit laten harden. Dan heb je homemade chocotoffs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *