Opleiding basispatisserie

Vorige keer vertelde ik jullie over mijn eerste ervaringen binnen de patisserie. Deze smaakten naar meer en daardoor heb ik in 2013 besloten om een opleiding basispatisserie te gaan volgen.

Ik heb best even moeten zoeken naar een opleiding: veel opleidingen bevatten een stage en duren een paar jaar. Of er zijn cursussen van een paar dagen en daarin kan je niet alles leren. Uiteindelijk vond ik bij Culinair Centrum Beverwijk een opleiding basispatisserie. Deze was 1 dag in de week en duurde 1 jaar. Tijdens de opleiding kwamen verschillende onderdelen van de patisserie in 8 verschillende modulen langs. Er is geen officieel examen, maar de laatste lesdag van iedere module werden je vaardigheden getest door middel van een praktijk opdracht. Het diploma behaalde je door een goed portfolio te maken.

In het vervolg van mijn zomerproject zal ik mijn portfolio per module met jullie delen. Maar hierbij alvast de inleiding: mijn motivatie om de opleiding te gaan doen (en ook de achtergrond van Lekkers van Judith):

Ik ben Judith Gijsel, werkzaam als schoolmaatschappelijk werker in het basisonderwijs, maar tegelijkertijd een bakfanaat met een passie voor lekker en kwalitatief goed eten. Toen ik een paar jaar geleden afstudeerde, kreeg ik een standmixer cadeau. Dat was eigenlijk het begin van een ontdekkingstocht in de wereld van koekjes, taarten, friandises en hartige baksels. Inmiddels heb ik al een hoop geprobeerd, is er veel gelukt, maar ook totaal mislukt. Het niet weten waarom dingen lukken en vooral mislukken, frustreert. Er staan een hoop kookboeken en recepten in mijn boekenkast, maar ze vertellen allemaal iets anders over de technieken. Ook zijn sommige technieken niet uit een boek te leren. Ik wil meer kennis over producten, ingredi?nten en theorie van de patisserietechnieken, maar de verschillende technieken ook gaan beheersen en de theorie gaan toepassen. Dit bracht mij bij de opleiding Patisserie van Culinair Centrum Beverwijk die ik in augustus 2013 ben gestart.

Mijn doel is in eerste instantie meer kennis en vaardigheid ontwikkelen, waardoor mijn hobby n?g leuker wordt en dus niet zozeer om professioneel met patisserie aan de slag te gaan. Wel ben ik, onder de naam Lekkers van Judith, gaan bakken op bestelling voor vrienden en familie. Op deze manier kan ik lekker bakken, maar hoef ik niet alles zelf op te eten of weg te gooien!

Als maatschappelijk werker ben ik nu niet bezig met patisserie. Maar ik broed nog altijd op een mooi idee waardoor ik mijn werk en passie met elkaar kan combineren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *