Patisserie!

Vanaf vandaag neem ik jullie de gehele zomer mee op een reisje terug in de tijd (niet heel erg ver hoor): naar hoe mijn passie voor bakken en patisserie eigen is begonnen en wat ik daar tot nu toe mee gedaan heb. Ik noem het mijn ‘zomerproject’. Om te beginnen neem ik jullie mee naar mei 2012…

Ik zeg wel mei 2012, maar heel eerlijk gezegd weet ik niet wanneer dat bakken zo gegrepen heeft. Als ik het mijn moeder vraag, zegt zij dat ik als klein meisje al een keukenprinses was, maar ik herinner mij er niet veel meer mee. Zo rond mijn 18 was ik wel al veel met eten bezig en dan vooral bewust eten: gezond en vooral zelf gemaakt. Maar ik merkte ook dat ik het heel leuk vond om juist minder gezonde dingen helemaal zelf te maken: appeltaart, cakejes, brood. Dat ging niet altijd goed (eigenlijk vaker mis dan goed). Daarom begon ik op zoek te gaan naar boeken waar recepten in stonden die wèl klopten. Voor mijn afstuderen in 2009 kreeg ik een mooie standmixer en daarmee was het hek van de dam!

Maar waarom dan mei 2012? Toen volgde ik voor het eerst een masterclass patisserie bij het Kookpunt. Die dag zag ik veel nieuwe dingen: ijs maken, marshmallows, chocoladecakejes met lopende vulling (nu noem ik dat inmiddels moelleux, zoals dat officieel heet!). De dag was te kort om alles zelf te maken, maar lang genoeg om mij zo enthousiast maken! Na afloop van deze masterclass kocht ik het boek Patisserie! van Christophe Felder en kon ik thuis flink aan de bak…

Inmiddels heb ik mijn boekenkast al behoorlijk gevuld met Patisserie!-1bakboeken. Maar het boek Patisserie! was het eerste bakboek en eerlijk gezegd ook wel het beste: de gehele patisserie wordt er in beschreven. Van taarten tot bonbons, van decoratie en suikerwerk naar macarons en van croissants tot peperkoekenhuisjes. Het boek bestaat uit verschillende delen (eigenlijk losse boekjes) die 1 thema beslaan. Elk thema begint met wat theoretische uitleg: welke deeg gebruik je waarvoor, hoe tempereer je chocolade. Vervolgens volgen recepten met veel foto’s, zodat alle stappen ook te zien zijn. En daarmee lukte het me om lekkere baksels te maken die er ook nog eens aantrekkelijk uitzagen (dus geen ingezakte citroentaarten of zandkoekjes die echt zo droog waren als zand).Ik was blij! Nog altijd blader ik regelmatig door dit mooie boek. Het inspireert echt om weer nieuwe ding
en te proberen. Ik weet nog dat ik het 3 jaar geleden een behoorlijke aanschaf vond (het boek kost € 40,-), maar het is me iedere cent waard geweest!

Patisserie!-5

Helaas kon het boek mij geen antwoord geven op de vragen die ik had als ‘ waarom gebruik ik basterdsuiker in dit baksel in plaats van kristalsuiker?’ en ‘wat is het verschil tussen patent bloem en Zeeuwse bloem?’. Daarom ben ik 2013 een patisserie-opleiding gaan volgen. Daar vertel ik jullie deze zomer meer over.

Ben je enthousiast geraakt over het boek Patisserie! van Christophe Felder. Het is nog altijd volop verkrijgbaar in boekhandels, kookwinkels of via internet. Het ISBN is 9789048304875.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *