IJsjes!!!

Afgelopen weekend had ik weer eens zo’n enorm geluksmoment waarbij ik door het huis rende van enthousiasme. De reden? IJsjes!!!

Ik houd van ijs. In inmiddels heb ik een fijn recept voor roomijs en toen ik een tijdje geleden in een kookwinkel een siliconenvorm voor ijsjes vond, moest ik deze meenemen om deze zomer los te gaan met ijsjes maken. En afgelopen weekend vond ik het tijd om de vorm uit te proberen. Het voordeel van zelf ijsjes maken is dat je creatief kan zijn: welke smaak ijs? Welke chocolade voor het omhulsel? Met nootjes of zonder nootjes? En welke nootjes dan? Maar bij een eerste probeersel moet je niet te gek willen doen, is inmiddels mijn ervaring (eerst maar eens ervaren hoe het werkt). Dus vandaar: gewoon vanilleroomijs met pure chocolade. En laat ik er ook een paar met amandelen proberen. Goed, het plan is gemaakt.

Nu was ik afgelopen woensdag al van plan om de ijsjes te maken. Ik ben toen ook begonnen met het ijs maken en de vorm vullen. Maar daar was les 1: om de ijsjes goed uit de vorm te kunnen lossen, moet het ijs echt goed bevroren zijn anders vervormt het ijsje en kan je het stokje weer uit het ijs drukken. Dus niet zomaar even een uurtje in de vriezer. Nee, een nachtje is echt wel nodig. Dag planning! Dus geen ijsjes woensdag. Gelukkig had ik meer dan genoeg ijs gemaakt en konden we wel lekker ijs eten!

Dit weekend heb ik dus de ijsjes uit de vorm gehaald. Uiteraard van te voren wel even uitgezocht hoe ik nu die chocoladelaag moest maken. Zou het zo simpel zijn als gewoon chocolade smelten en daar het ijsje in dopen? gelukkig zocht ik het op, want er waren 2 dingen om rekening mee te houden: 1. De chocolade moet niet warm zijn (zo rond de 35ºC). We hebben natuurlijk wel te maken met ijs (en ja dat smelt als het warm wordt…). 2. Het is handig om de chocolade te verdunnen, zodat het mooier om het ijs blijft hangen. Chocolade verdun je niet met water: die 2 zijn absoluut geen vrienden. Test het maar eens: je chocolade wordt onbruikbaar! Chocolade is wel te verdunnen met vet. Het recept dat ik vond in ‘A la mère de famille’ verdunde de chocolade met 10% arachideolie. Dat heb ik dan ook gedaan en ging prima. Achteraf bedacht ik me dat het wellicht ook mogelijk is om gewoon cacaoboter te gebruiken. Dat ga ik de volgende keer nog eens testen.

Maar terug naar de ijsjes. Deze had ik uiteraard in de vriezer laten liggen (wel al uit de vorm) totdat de chocolade gesmolten en op de juiste temperatuur (rond de 35ºC) was. Hiervoor moest ik de chocolade wel wat afkoelen door wat chocoladecallets door de gesmolten chocolade te roeren. Vervolgens de olie erdoor en de chocolade in een smalle beker gieten waar de ijsjes nog wel inpassen. Een ijsje uit de vriezer halen en in de chocolade dopen, helemaal tot de onderkant van het ijs ook bedekt is met chocolade. En dan het geluksmoment: er komt namelijk een perfect ijsje uit de chocolade. Het ijs is koud genoeg om de chocolade snel te laten stollen. Het duurt misschien een minuutje en dan is de chocolade droog (en bij mij misschien zelfs wel sneller omdat ik met het ijsje in mijn hand door het huis heen rende om mijn man?het resultaat te laten zien). Vervolgens heb ik nog wat geroosterde en fijngehakte amandelen door de chocolade geroerd en daar ook een paar ijsjes in gedoopt en ook dat maakte mij zo blij: net echte magnums! Ze zijn wel kleiner dan de originele magnums, maar dat is wat mij betreft prima: het is nu geen hele maaltijd. En ik ga nog een paar van die vormen kopen: dan kan ik meer ijsjes tegelijkertijd maken!

Wil je zelf ook ijsjes maken? Ga dan op zoek naar zo’n fijne siliconen ijsvorm. Je hebt ze overigens ook in andere vormen (een twistervorm en hartvorm). Verder heb je voor 4 ijsjes nodig:

  • 200 gram roomijs
  • 150 gram chocolade, gesmolten op 35ºC
  • 15 gram arachideolie
  • Evt. 30 gram amandelen, geroosterd en gehakt

Volg verder de stappen hierboven. Ik ben erg benieuwd naar jullie resultaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *