Kwarkslagroomtaart

Er zijn wel eens taarten waarvan je eigenlijk niet zo goed weet hoe ze heten: deze taart is er zo een. Hij lijkt veel op een slagroomtaart, maar de vulling is van kwark. Na wat googlen concludeerde ik dat het dus ook zo simpel is: een kwarkslagroomtaart. Kan je hier nog weinig bij voorstellen? Bedenk je dan een taart met luchtige biscuit en superfrisse kwarkvulling…

De inspiratie voor deze taart kwam door een vraag die ik laatst kreeg: iemand had de taart gemaakt, maar uit een pakje wat alleen in Duitsland te koop is. Hoe de taart heet, wist ze niet, maar of ik wist hoe je hem moet maken zonder pakje… Dat zijn nou van die vragen waar ik graag een antwoord op zoek, want bakken zonder pakjes is altijd lekkerder! Uiteindelijk bleek de taart een combinatie te zijn van een biscuit en het kwarktaartmengsel wat ik voor mijn traditionele kwarktaart altijd maak. Voeg daar wat citroensap en aardbeien aan toe en er staat een heerlijk zomerse taart op tafel!

Voor 1 taart (12 personen)

Ingrediënten:
1 biscuit van 25 cm doorsnee (deze zal tijdens het afkoelen wat krimpen, waardoor deze uiteindelijk 24 cm doorsnede zal hebben)

Voor de trempeersiroop:
50 gram water
50 gram kristalsuiker
5 gram vanille-extract

200 gram aardbeien, gehalveerd

Voor de kwarkvulling:
19 gram poedergelatine + 95 gram water (of 9,5 blaadjes)
450 gram magere kwark
200 gram witte basterdsuiker
250 ml slagroom
50 gram citroensap

poedersuiker
aardbeien

Bereidingswijze:
Bak de biscuit. Dit kan je prima een dag van tevoren doen. Verpak deze na het afkoelen in plastic folie.

De trempeersiroop:
Doe de kristalsuiker en het water in een steelpan, roer dit goed door elkaar en verwarm tot de suiker is opgelost. Roer hier tot slot het vanille-extract doorheen. Laat de siroop afkoelen.

Vet een springvorm (24 cm) in en bedek de bodem met bakpapier en de zijkanten met plasticband. Klem de bodem vast in de rand.

Snijd de biscuit horizontaal door. Trempeer de biscuitlagen met trempeersiroop: verdeel de siroop met een bakkwast over de biscuit, zodat deze extra smakelijk worden.

Leg de onderste biscuitlaag in de springvorm. Zet de gehalveerde aardbeien met punt naar boven en de vlakke zijde naar buiten tegen de rand van de springvorm op de biscuit.

De kwarkvulling:
Week in een schaaltje de poedergelatine met het water tot al het water volledig is opgenomen. Of week de gelatineblaadjes in ruim koud water.

Doe de kwark en de basterdsuiker in een mengkom en roer goed door elkaar met een gummyspatel. Doe de slagroom in een andere mengkom en klop de slagroom met een garde stijf.

Verwarm het citroensap in de steelpan. Haal de pan van het vuur en doe de geweekte gelatine hier bij (gelatineblaadjes eerst uitknijpen). Roer de gelatine door de vruchtenpuree tot deze volledig is opgelost.

Spatel de geklopte slagroom luchtig door het kwarkmengsel. Roer vervolgens het citroensap door dit kwarkmengsel.

Giet het kwarkmengsel op de bodem in de springvorm. Dek de kwark voorzichtig af met de bovenste biscuitlaag en druk licht aan, zodat de biscuit goed aansluit op de kwark. Laat de taart 4 uur opstijven in de koelkast.

Haal de taart uit de springvorm en verwijder de plasticband. Decoreer de taart met een dikke laag poedersuiker en aardbeien.

2 thoughts on “Kwarkslagroomtaart

  1. Lieve Judith,

    Nou jaaahhhh, ik moet even zoeken maar heb nu DE slagroomkwark taart gevonden.
    Ik ga ‘m snel uitproberen en proeven hoe lekker hij is.

    Wat een leuke site trouwens…. ik bleef maar klikken. Veel inspiratie weer.

    Groetjes,

    Angelina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *