Jam

Op vakantie in Duitsland kwamen we een paar jaar geleden ‘bromberen’-jam tegen. Deze jam hebben we vanwege deze grappige naam toen gekocht, maar sindsdien zijn wij als gezin fan van bramenjam. Bij thuiskomst was er alleen een domper: deze jam is amper te koop in Nederland. Dan zit er maar 1 ding op: zelf jam maken.

De zomer staat voor de deur en dat is dé tijd om jam te maken. Tot dit voorjaar hadden wij een bramenstruik in de tuin, maar helaas heeft de moestuindrang van dochterlief het gewonnen en is deze struik gesneuveld om plaats te maken voor worteltjes en tomaten. Oké, eerlijk is eerlijk, de opbrengst van 1 struik was ook maar net genoeg voor 1 pot jam en natuurlijk zijn de bramen altijd rijp als wij net op vakantie zijn… Gelukkig zijn er ook heerlijke bramen te koop bij de groenteboer! Die gaat dit jaar dus meeprofiteren van mijn huisvrouwenvlijt.

Om de jam lang te kunnen bewaren, is het nodig om deze van lucht af te sluiten. En dat doe je door ouderwets te ‘wecken’. De spullen die je hiervoor nodig hebt, kun je vinden bij Dille & Kamille.

Voor 2 potten van 450 gram

Ingrediënten:
450 gram fruit
450 gram geleisuiker

Extra nodig: 2 weckpotten, 2 weckringen en 6 weckklemmetjes

Bereidingswijze:
Begin met het steriliseren van de potten: verwarm de oven voor op 125ºC en zet de potten 15 minuten in deze warme oven.

Haal ze vervolgens uit de oven en laat ze afkoelen. Ik zet de potten altijd op een schone theedoek. Leg de weckringen in een schaaltje net gekookt water.

Maak het fruit schoon en snijd het eventueel in stukjes (als je niet van grote stukken fruit in de jam houdt).

Doe het fruit met de geleisuiker in een pan en breng het op laag vuur al roerende aan de kook. Blijf roeren en laat het fruit 5 minuten koken. Je zal zien dat het vocht uit het fruit loskomt. Na 5 minuten koken is de jam nog niet dik geworden. Dit gebeurd tijdens het afkoelen. Laat je niet verleiden om de jam langer te koken: dan zal de jam te stevig worden om te smeren.

Giet de jam in de potten. Dat vullen is een precies werkje: zorg dat de potten tot de rand gevuld zijn, maar niet overstromen wanneer je het deksel erop legt. Hierdoor blijft er zo min mogelijk lucht in de pot hangen, maar blijft de ring van de pot schoon, waardoor de potten ook daadwerkelijk luchtdicht worden afgesloten.

Leg de weckring vochtig op de rand en leg het deksel op de pot. Sluit de potten af met klemmen. Tot slot zet je de afgesloten potten op zn kop en laat je de jam afkoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *