Biscuit

Biscuit is de cake die veel gebruikt wordt in taarten die gevuld worden: het is licht en luchtig en combineert goed bij welke vulling dan ook. Een echt basisrecept dus. Let wel goed op: biscuits zijn in verschillende grootten te maken. Kijk dus eerst goed welk biscuit nodig is en zoek hier de juiste hoeveelheid ingrediënten bij.

Voor 1 taart (verschillende grootten)

Ingrediënten:
Voor 1 taart van 15 cm doorsnee:
45 gram eidooier
5 gram fijne kristalsuiker
65 gram eiwit
55 gram fijne kristalsuiker
50 gram patentbloem
0,3 gram zout
10 gram boter, gesmolten

Voor 1 bakplaat (van 53 cm breed) of 1 taart van 20 cm doorsnee:
80 gram eidooiers (4 eieren)
10 gram fijne kristalsuiker
120 gram eiwit (4 eieren)
100 gram fijne kristalsuiker
90 gram patentbloem (vervang voor chocoladebiscuit 20 gram bloem door 20 gram cacao)
½ gram zout
15 gram boter, gesmolten

Voor 1 taart van 25 cm doorsnee:
125 gram eidooier
15 gram fijne kristalsuiker
185 gram eiwit
155 gram fijne kristalsuiker
140 gram patentbloem
0,8 gram zout
25 gram boter, gesmolten

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170ºC (taart) of 225ºC (bakplaat). Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de randen van de springvorm in met boter. Of bekleed een bakplaat met bakpapier.

Klop met een garde de eidooiers met de 10 gram kristalsuiker schuimig.

Klop vervolgens het eiwit en de 100 gram kristalsuiker stijf.

Spatel de eidooiers en eiwitten voorzichtig door elkaar met een gummispatel.

Zeef de bloem en het zout boven het eimengsel en spatel wederom voorzichtig door. Spatel goed over de bodem: de bloem zakt snel naar beneden.

Spatel tot slot de boter door het mengsel.

Giet het beslag vervolgens in de springvorm of op de bakplaat. Verdeel het beslag egaal over de bakplaat. Gebruik je een kleinere bakplaat, verdeel dan het beslag over 2 bakplaten en smeer het uit tot 3-4 mm dikte. Bak het biscuit gaar:
* bakplaat: 9 minuten
* taart van 15 cm: 20 minuten
* taart van 20 cm: 25 minuten
* taart van 25 cm: 27 minuten
Controleer de gaarheid door op het biscuit te drukken: veert de biscuit terug, dan is deze gaar.

Los de biscuit uit de vorm en laat volledig afkoelen op het afkoelrooster.

Schuif de biscuitplak met bakpapier van de bakplaat op het werkblad. Trek het bakpapier voorzichtig van de biscuitplak. Dit gaat het makkelijkst wanneer deze nog warm is. Leg hiervoor de biscuitplak op zn kop op het werkblad. Trek het bakpapier van de biscuit. Leg het bakpapier met de schone kant naar boven op het werkblad en laat het biscuit hier op afkoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *