Gevuld speculaas

Nu het najaar in volle gang is en Sinterklaas weer richting Nederland komt, krijg ik van steeds meer mensen de vraag of ik niet een recept heb voor gevuld speculaas. Boffen jullie even: dat heb ik zeker! Het lekkerste resultaat krijg je wanneer je zowel de spijs als het deeg een nachtje laat rusten, dus begin op tijd. Maar het is het wachten zeker waard!

Voor 16 stukjes:

Ingrediënten:
175 gram zachte boter
200 gram donkere basterdsuiker
250 gram tarwebloem
2 gram zout
3 gram bakpoeder
10 gram speculaaskruiden
50 gram ei, losgeklopt

350 gram amandelspijs (1 recept)
50 gram ei, losgeklopt
16 ?amandelen

Bereidingswijze:
Roer de boter en de suiker los. Zeef de bloem, speculaaskruiden, bakpoeder en het zout boven de boter en kneed door elkaar.

Voeg de eerste 50 gram ei toe en kneed het deeg tot een bal. Verpak het deeg in plastic folie en laat het een nachtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 150ºC.

Doe het amandelspijs in een kom en voeg beetje bij beetje de tweede 50 gram ei toe. Meng dit door de amandelspijs en blijf ei toevoegen tot de amandelspijs een smeerbare pasta is geworden. Bewaar het overgebleven ei.

Vet de vierkante bakvorm van 23×23 cm in en bekleed deze met bakpapier.

Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Dit gaat het makkelijkste om het deeg in zijn geheel te wegen en daarna te verdelen in 2 delen die beide de helft van het totale gewicht zijn.

Stuif wat bloem op het werkblad om te voorkomen dat het deeg vastplakt aan het werkblad. Rol 1 deel uit en bekleed de bakvorm.?Verdeel de amandelspijs over dit deeg. Rol het 2e deel deeg uit en bedek hiermee de spijs. Bestrijk het deeg met ei en druk de amandelen in het deeg. Bak de speculaas 75 minuten, zodat de bodem ook goed gaar wordt.

Laat de speculaas afkoelen in het bakblik. Hierdoor voorkom je dat de randen krokant worden. Vind je dit juist lekker, laat hem dan uit het bakblik afkoelen op een afkoelrooster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *