De herfst staat weer voor de deur. Dit vraagt erom ook met het bakken over te stappen van zomerse smaken naar de herfst: peer, amandel, chocolade, sinaasappel. Alles gecombineerd in deze heerlijke perentaart!

Perentaart

Deze perentaart is een variant van een tartelette. Je zou deze taart dus ook prima als 1 persoonstaartje (een tartelette) kunnen maken. Wat ik echter zo mooi vind aan deze grote taart is de perenparten die je in een ronde vorm legt. Bij het snijden van de taart kan je dan punten snijden waarbij in iedere punt een perenpart ligt. Door de perenparten over de breedte in plakjes te snijden, is de peer makkelijker in stukjes te delen tijdens het eten. De tip hierbij is om de peer niet helemaal door te snijden, maar aan de onderkant heel te laten, zodat de part zijn vorm behoud en makkelijk in de taart te leggen is.

Voor 1 taart voor 12 personen:

Ingrediënten:
340 gram tartelettedeeg (1 recept)
350 gram amandelspijs (1 recept)
100 gram boter, op kamertemperatuur
100 gram ei
20 gram sinaasappelrasp (zoals citroenrasp, maar dan van sinaasappel in plaats van citroen)
50 gram pure chocolade
4 peren
poedersuiker

Bereidingswijze:
Fonceer het tartelettedeeg in een taartvorm met losse bodem. De bodem en vulling zullen tegelijkertijd gebakken worden, dus is het niet nodig de bodem blind te bakken.

Maak vervolgens de frangipane: doe de amandelspijs, boter, het ei en sinaasappelrasp in een kom en roer deze kort door elkaar. Zorg er voor dat de boter goed gemengd is. Dit gaat het makkelijkst in een standmixer met vlinderhaak.

Smelt de chocolade en roer deze door de frangipane.

Verwarm de oven voor op 160ºC.

Schil de peren en snijd ze in 4 parten. Snijd de parten over de breedte in plakjes (niet helemaal tot beneden).

Giet de chocoladefrangipane op de taartbodem. Leg de perenparten in een cirkelvorm op de frangipane. Bestuif de peren met wat poedersuiker (deze zal smelten).

Bak de taart in 60 minuten gaar.

Los de taart naar het bakken direct uit de vorm. Laat afkoelen op een rooster.

Bestuif de taart voor het serveren met poedersuiker.

Perentaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *