Fonceren

Fonceren is het bekleden van een taartvorm met deeg. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je in deze blog.

1. Vet de taartvorm in met boter.

2. Haal het deeg uit de koelkast en uit de folie. Stuif wat bloem op het werkblad om te voorkomen dat het deeg vastplakt aan het werkblad. Rol hier het deeg met een deegroller op uit tot een plak deeg van 3 mm.

3. Rol het deeg losjes om de deegroller en til de plak zo in de taartvorm. Duw het deeg strak tegen de bodem en de wanden van de taartvorm.

4. Snijd het overhangende deeg af langs de bovenkant van de taartvorm. Prik met een vork gaatjes in het deeg op de bodem, zodat er geen luchtbel onder het deeg kan ontstaan.

In sommige recepten moet de bodem eerst gebakken worden, zonder vulling. Dit is nodig wanneer de vulling zo vochtig is, dat de bodem niet goed gaar zal bakken wanneer de vulling al meteen wordt meegebakken. Of wanneer de vulling van de taart helemaal niet meegebakken wordt, zoals bij een taartje dat met bavarois wordt gevuld. Dit voorbakken van de bodem heet ‘blindbakken’ en moet gebeuren met een steunvulling, ook wel ‘ blindbakvulling’ Ā genoemd:

5. Leg een stuk bakpapier over het deeg in de taartvorm en vul de vorm met blindbakvulling. Bak de bodem volgens het recept.

6. Til na het bakken het bakpapier met daarin de blindbakvulling voorzichtig uit de taart. Let wel op, want de korrels zijn heet. Volg verder het recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *