Dit weekend is het weer zover: Sinterklaas komt weer aan in Nederland. Al weken probeer ik de verleidingen van al het Sint-snoepgoed te weerstaan, maar dat hoeft nu niet meer. Maar ook dit lekkers is leuk en veel lekkerder om zelf te maken! Dit jaar heb ik weer wat nieuws uitgezocht: taaitaaipopjes.Bij het bakken van Sinterklaas-lekkers vind ik het heel fijn wanneer je dit samen met kinderen kan doen: Sinterklaas is toch vooral een kinderfeest. Bij het bakken van deze taaitaaipopjes heb ik hulp gehad van mijn 2-jarige dochtertje: ze vond het fantastisch! Ik denk dat we deze popjes nog wel vaker gaan maken dit jaar…

Taaitaai

Voor 10 taaitaaipopjes:
Ingrediënten:
75 gram honing
110 gram donkere basterdsuiker
35 gram water
115 gram roggebloem
135 gram Zeeuwse bloem
2,5 gram zout
10 gram donkere basterdsuiker
9 gram anijszaad, gemalen
6 gram bakpoeder
25 gram water
1 ei, losgeklopt

Bereidingswijze:
Doe de honing, 110 gram basterdsuiker en 35 gram water in een steelpan en breng dit aan de kook. Zeef ondertussen de roggebloem, Zeeuwse bloem en het zout in een kom.

Giet het honingmengsel bij het bloemmengsel en meng dit door elkaar. Dek de kom af en laat het deeg een nachtje rusten op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 210°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng de 10 gram basterdsuiker, het anijszaad, de bakpoeder en de 25 gram water door het deeg. In het begin zal het mengen nog niet zo goed lijken te lukken, maar kneed goed door, het deeg wordt vanzelf een zacht en soepel deeg.

Bestuif het werkblad met (Zeeuwse) bloem en rol het deeg uit tot een lap van 1 cm dik. Steek met een uitsteker poppetjes uit het deeg. Ik gebruik hiervoor een uitsteker voor gingerbreadmen, maar je kunt ook je eigen figuurtjes bedenken.

Leg de taaitaaipopjes op de bakplaat en bestrijk met het losgeklopte ei. Bak ze 12 minuten in de oven en laat ze daarna afkoelen op een afkoelrooster.

Tot slot nog 2 tips:
– de taaitaai is nog zacht na het bakken en zal steviger worden tijdens het afkoelen. Bak het vooral niet tot het hard is, want dan is de taaitaai na het afkoelen net een steen en daar breek je je tanden op!
– wanneer je een ander figuurtje gebruikt, kan de baktijd anders zijn (kleiner figuurtje is kortere baktijd, groter figuurtje is langere baktijd). Houd dit dus goed in de gaten.

Taaitaai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *