Nu de herfst in volle gang is, is het tijd voor een herfstig koekje… Een koekje met veel specerijen wat zorgt voor pit… Dat kunnen alleen maar speculaasjes zijn!

Speculaasjes zijn koekjes met een unieke smaak. Dit is een combinatie van speculaaskruiden en donkere basterdsuiker. Om de smaak goed tot ontwikkeling te laten komen, is het goed om het deeg een nachtje te laten rusten. Maar ook de structuur is belangrijk: een speculaasje hoort bros te zijn. Daarom gebruik ik in dit recept Zeeuwse bloem.

Recept voor 25 speculaasjes:

Speculaas

Ingrediënten:
115 gram boter, op kamertemperatuur
150 gram donkere basterdsuiker
250 gram Zeeuwse bloem
15 gram speculaaskruiden
10 gram bakpoeder
2,5 gram zout
25 ml melk

Bereidingswijze:
Roer de boter en de suiker los. Zeef de bloem, speculaaskruiden, bakpoeder en het zout boven de boter en kneed door elkaar. Voeg de melk toe en kneed het deeg tot een bal. Verpak het deeg in plastic folie en laat het deeg een nachtje rusten op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 150ºC.

Bestuif de speculaasplank met bloem. Druk het deeg in de speculaasplank, snijd het overtollige deeg weg en sla de koekjes uit de plank. Leg de speculaasjes op de bakplaat. Herhaal dit tot al het deeg op is.

Speculaas blog-5

Bak de speculaasjes 30 minuten. Laat de speculaasjes afkoelen op een afkoelrooster. Let erop dat de koekjes na het bakken nog niet meteen hard zijn. Tijdens het afkoelen zullen ze ook uitharden. Bak ze dus niet totdat ze hard uit de oven komen: deze speculaasjes zullen te hard worden om te eten.

Speculaasjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *