In een van de afleveringen van het afgelopen seizoen van Heel Holland Bakt kregen de kandidaten de opdracht om verschillende bladerdeeghapjes te maken voor bij een borrel: hartig dus. Hierdoor ging ik ook eens nadenken over hapjes die ik voor mijn verjaardagsfeestje kon maken. Ik koos voor pestospiralen, pancetta-kaasrolletjes en saucijzenbroodjes.

Bladerdeeghapjes

Bladerdeeg is extreem veelzijdig: je kan er zoete baksels mee maken, zoals appelflappen. Maar ook hartig lekkers zijn erg lekker met bladerdeeg. Over hoe je zelf bladerdeeg maakt en wat je er mee kunt maken, kan je binnenkort lezen in mijn bakboek. Maar ik deel alvast mijn recepten voor deze borrelhapjes, zodat je alvast aan de bak kan met bladerdeeg.

Ik ben zelf enorme fan van zelfgemaakt bladerdeeg. Maar omdat je dit recept nog van me tegoed hebt, kan je als alternatief koelvers bladerdeeg gebruiken. Ik ben zelf niet heel enthousiast over diepvriesbladerdeeg. Dit bladerdeeg is namelijk voorgesneden in kleine vierkante plakjes, waardoor je niet alle gewenste maten en vormen kan snijden. Koelvers bladerdeeg is nog een grote lap, waardoor je meer vrijheid hebt om de deeg op de gewenste maat te snijden. Daarnaast heb je met koelvers bladerdeeg de mogelijkheid om de hapjes al eerder te maken en vervolgens ongebakken in te vriezen. Dat kan handig zijn wanneer je voor een feestje meerdere baksels wilt maken en dus zoveel mogelijk wil voorbereiden. Beide voordelen heb je uiteraard ook met zelfgemaakt bladerdeeg.

Voor de pestospiralen
PestospiralenIngrediënten:
250 gram bladerdeeg
150 gram pesto

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Bestuif het werkblad met bloem en rol hierop het bladerdeeg uit tot een vierkante lap van 2 mm dik. Laat het deeg zo 15 minuten rusten. Hierdoor ontspannen de elastische gluten in het deeg, waardoor het deeg bij het snijden zijn vorm behoudt en niet krimpt.

Besmeer het deeg na de rustperiode met de pesto. Snijd de lap vervolgens horizontaal door in 2 gelijke delen. Snijd van deze 2 deegstroken reepjes van 1,5 cm breed. Draai de uiteinden van deze reepjes in tegengestelde richting, zodat er een spiraal ontstaat. Leg de pestospiralen?op de bakplaat en bak ze in 12 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een afkoelrooster of serveer ze warm.

Voor de pancetta-kaasrolletjes
Pancetta-kaasrolletjesIngrediënten:
250 gram bladerdeeg
100 gram pancetta in dunne plakken
125 gram geraspte kaas
water

Bereidingswijze:
Bestuif het werkblad met bloem en rol hierop het bladerdeeg uit tot een rechthoekige lap van 2 mm dik. Laat het deeg zo 15 minuten rusten, om te voorkomen dat het deeg krimpt.

Beleg het deeg na de rustperiode met de pancetta en verdeel hier de geraspte kaas over. Houd hierbij 1 cm van het deeg vrij aan de lange bovenkant van de rechthoek. Maak deze deegstrook vochtig met water. Rol het deeg over de lengte op vanaf de onderkant. De vrijgehouden deegstrook kan je zo gebruiken om het opgerolde deeg dicht te ‘plakken’. Snijd deze rol in 2 delen en leg deze rollen 30 minuten in de koelkast, zodat het wat kan opstijven en het straks beter te snijden is.

Verwarm de oven voor op 200ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd de deegrollen in plakjes van 1,5 cm. Leg deze plakjes plat op de bakplaat en bak ze in 25 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een afkoelrooster of serveer ze warm.

Voor de saucijzenbroodjes
SaucijzenbroodjesIngrediënten:
250 gram bladerdeeg
300 gram rundergehakt
50 gram melk
20 gram paneermeel
1 ? gram nootmuskaat
1 ? gram piment
1 ? gram gemberpoeder
3 gram zout
peper, naar smaak
water

Bereidingswijze:
Bestuif het werkblad met bloem en rol hierop het bladerdeeg uit tot een rechthoekige lap van 2 mm dik. Laat het deeg zo 15 minuten rusten, om te voorkomen dat het deeg krimpt.

Maak, terwijl het deeg rust, de gehaktrol: doe het gehakt, de melk, en de specerijen?in een mengkom en kneed alles goed door elkaar. Vorm van dit gehaktmengsel een?rol die net zo lang is als het deeg. Leg deze rol op het deeg. Maak 1 lange rand vochtig met water en vouw het deeg over het gehakt dubbel. Duw het deeg goed dicht. Snijd deze rol in 2 delen en leg deze rollen 30 minuten in de koelkast, zodat het wat kan opstijven en het straks beter te snijden is.

Verwarm de oven voor op 200ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd de deegrollen in plakjes van 1,5 cm. Leg deze plakjes plat op de bakplaat?en bak ze in 25 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een afkoelrooster of serveer ze warm.

Bladerdeeghapjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *