Stel je voor: een basis van bros koekdeeg, daar bovenop een dikke laag zachte karamel en tot slot chocolade… Klinkt rijkelijk hè? Dat is precies waarom dit lekkers ‘miljonairs shortbread’ heet. Hier lees je hoe je dit zelf maakt!

miljonairs-shortbread-1Shortbread is een typisch Engelse koek. Kenmerkend is dat het deeg heel ‘kort’ (short) is: bros en kruimelig. Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van brood: dat is elastisch, doordat het deeg lang gekneed wordt, waardoor de gluten zich goed kunnen ontwikkelen. Shortbread wordt zo kort mogelijk gekneed, waardoor het bros en kruimelig blijft. Toen ik dit deeg voor de eerste keer maakte, had ik er weinig vertrouwen in dat het een succes zou worden: in tegenstelling tot normaal (zand)koekdeeg ontbreekt in shortbread het ei,
waardoor het ook amper samenplakt. miljonairs-shortbread-2Als het deeg klaar is, zijn het nog kruimels. Deze kruimels moeten in de vorm gedrukt worden, zodat het 1 geheel wordt.

Met shortbread zijn verschillende baksels te maken. De meest bekende is deze, de miljonairs shortbread. De chocolade maakt de het shortbread behoorlijk machtig, dus snijd niet te grote stukken. Het is een heuse caloriebom, maar overheerlijk!

 

Voor 16-24 stukken

Ingrediënten
225 gram Zeeuwse bloem
175 gram boter, koud, in blokjes
75 gram kristalsuiker
1 gram zout
200 gram kristalsuiker
100 gram glucosestroop
150 ml slagroom
75 gram boter
350 gram chocolade, puur
60 gram boter, zacht
50 gram chocolade, wit

Bereidingswijze
Verwarm de oven op 150ºC en bekleed een vierkant bakblik (27×27 cm) met bakpapier.

Meng de bloem, 175 gram boter, 75 gram kristalsuiker en het zout zo kort mogelijk met elkaar tot een kruimelig deeg. Zorg er wel voor dat de boter goed door het deeg verdeeld is.

Verdeel het deeg gelijkmatig over de hele bodem van het bakblik en druk het stevig aan. Bak het shortbread in 30 minuten goudbruin. Laat het na het bakken afkoelen in het bakblik.

Verhit de 200 gram suiker en de glucosestroop met wat water in een pan en kook dit zonder te roeren tot een licht bruine karamel. Verwarm ondertussen in een andere pan de slagroom tot 80ºC.

Giet de slagroom bij de karamel met de slagroom en roer dit goed door elkaar. Verwarm deze karamel al roerend tot 121ºC.

miljonairs-shortbread-3Haal de karamel van het vuur, voeg de boter toe en roer tot dit volledig in de karamel is opgenomen. Giet de karamel op het shortbread en verdeel het gelijkmatig: er mag geen koek meer te zien zijn. Laat de karamel 1 uur afkoelen in de koelkast.
Smelt de pure chocolade samen met de boter. Smelt ook de witte chocolade en doe dit in een spuitzakje.
Giet het pure chocolademengsel over de karamel.

Maak met de witte chocolade strepen op de chocolade door het spuitzakje snel heen en weer te bewegen boven de chocolade.miljonairs-shortbread-4

Laat het shortbread een nacht uitharden. Snijd het in 16-24 blokken.

Miljonairs shortbread

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *