Afgelopen weekend werd ons kleine meisje alweer 2 jaar oud: groot feest dus. En dat is pas compleet met een lekkere verjaardagstaart: het liefst zo eentje waar je letterlijk je vingers bij aflikt. Dat werd een sticky toffee cake…

Bij een taart voor een kinderverjaardag vind ik het belangrijk dat de jarige hier zelf het meest van smult. Vieze handen en gezicht horen erbij: dan zie je dat ze genoten hebben. En toen ik een paar weken geleden in de eerste aflevering van Heel Holland Bakt een sticky toffee cake voorbij zag komen, ontstond het idee voor de verjaardagstaart voor de 2e verjaardag van mijn dochter.

De sticky toffee cakes die ik tegen kwam in mijn zoektocht naar een lekker recept bestonden bijna allemaal uit een cake met daaroverheen karamel. Hmm, dat vond ik saai. Dus ben ik aan de slag gegaan met experimenteren. Mij leek een romig laagje tussen de cake wel erg lekker. Dit probeerde ik eerst met karamelslagroom te maken: lekker, maar slagroom moet in de koelkast bewaard blijven, vanwege de houdbaarheid en stevigheid. Maar dit komt de ‘sticky toffee’ niet ten goede: de karamel is dan niet smeuïg meer… De oplossing vond ik in een laag luchtige karamelbotercrème.

Nu kan ik mij voorstellen dat je inmiddels zit te watertandend achter je computer of tablet… Wees gerust: hier volgt het recept!

Voor 1 taart voor 10-12 personen:

Sticky toffee cake (recept op blog)

Ingrediënten:
Voor de cake:
150 gram dadels (zonder pit)
50 gram kokend water
200 gram zachte boter
200 gram lichte basterdsuiker
3 gram citroenrasp
200 gram ei (niet gebroken)
200 gram patentbloem
6 gram bakpoeder
5 gram zout
7 gram kaneel

Voor de karamelbotercrème:
¼ hoeveelheid botercrème
50 gram kristalsuiker
25 gram glucosestroop
35 gram slagroom
20 gram boter

Voor de karamelglazuur:
200 gram kristalsuiker
100 gram glucosestroop
150 gram slagroom
75 gram boter

Bereidingswijze:
De cake:
Verwarm de oven voor op 160ºC. Vet een cakeblik van 25 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.

Laat de dadels 10 minuten wellen in het water.

Doe de boter, de suiker en het citroenrasp in de mixer en roer dit tot een bleek, zacht en glad mengsel.

Roer vervolgens 1 voor 1 de eieren door het beslag. Roer na ieder ei tot het beslag mooi egaal is. Let er op dat het beslag niet schift. Mocht dit wel gebeuren, voeg dan alvast een beetje van de bloem toe. Dat zal het beslag weer egaal maken.

Zeef de bloem, het bakpoeder, de kaneel en het zout boven het beslag en roer dit zo kort mogelijk luchtig door tot het beslag weer helemaal glad is.

Pureer de dadels met het water en meng dit door het beslag.

Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake in 1 uur gaar.

Test na het bakken met een naald of satéprikker of de cake gaar is: steek een naald of satéprikker in het midden van de cake. Wanneer de naald of satéprikker droog uit de cake komt, is deze gaar. Wanneer er nog wat beslag aan blijft plakken, moet de cake nog iets langer in de oven bakken.

Haal de cake na het bakken meteen uit de cakevorm en laat de cake afkoelen op het afkoelrooster.

De karamelbotercrème:
Maak de karamel. Doe hiervoor de suiker en glucosestroop in een (koperen) steelpan. Breng dit zonder te roeren aan de kook tot een lichte karamel.

Verwarm ondertussen de slagroom tot 80ºC.

Giet de slagroom bij de karamel. Doe dit voorzichtig maar niet langzaam: de karamel zal gaan borrelen en stomen. Roer alles goed door elkaar.

Haal de pan van het vuur en voeg de boter toe. Roer tot dit volledig in de karamel is opgenomen.

Laat de karamel wat afkoelen, zodat de boter niet smelt wanneer de karamel bij de crème wordt gegoten. Klop de karamel vervolgens door de botercrème.

De karamelglazuur:
Maak nog een keer glazuur, zoals beschreven voor de karamelbotercrème. Laat deze karamel maar 5 minuten afkoelen: dan zal de karamel nog goed uitlopen.

Het opbouwen:
Snijd de cake horizontaal door. Verdeel de karamelbotercrème over de bodem. Leg de bovenkant op de room.

Zet de cake op een rooster boven een bord. Giet vervolgens de warme karamel over de cake, zodat de bovenkant van de cake bedekt is met een laag karamel. Als de karamel te koud en dus te dik is, verwarm je hem eerst nog even. Laat dit 5 minuten afkoelen. Laat dit afkoelen.

De resterende karamel kan opgewarmd worden en bij de cake geserveerd worden.

Sticky toffee cake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *