Cake is altijd lekker! Maar wat is er feestelijker dan een cupcake? Zachte, fijne cake met een mooi bol en krokant bovenkantje. Hmm… Daarom hierbij het recept…

Toen ik kind was noemde we het gewoon cakejes, maar deze zijn nu beter bekend als cupcakes: cake die wordt gebakken in kleine 1-persoonscupjes. Ze zijn ongelooflijk geschikt om te decoreren met botercrème, marsepein of fondant. Daarnaast is er in smaak veel in te variëren door een smaakextract toe te voegen. Ze zijn erg makkelijk te maken, dus ideaal om met kinderen te bakken.

Cupcakes

Voor 12 stuks

Ingrediënten:
175 gram zachte boter
175 gram basterdsuiker
3 gram citroenrasp
100 gram ei
1 tl vanille-extract
175 gram bloem
5 gram bakpoeder
3 gram zout
75 gram volle melk

375 gram botercrème
decoraties (chocoknispers, gekleurde hagelslag, smarties, enz.)

of

100 gram botercrème (van 50 gram zachte boter en 50 gram poedersuiker door elkaar geroerd)
fondant of marsepein
decoratie

Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 180°C.

Klop de boter met de suiker en citroenrasp los, dit gaat het makkelijkste met een mixer. Voeg 1 ei toe en meng door de boter, totdat deze helemaal is opgenomen. Voeg dan het 2e ei toe en meng door de boter. Voeg de aroma toe. Wanneer je ziet dat het mengsel schift (vet en vocht scheiden) dan kan je alvast een beetje van de bloem toevoegen.

Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven het ei-botermengsel en roer door. Roer vervolgens de melk door het beslag.

CupcakevormZet papieren vormpjes in de cupcakebakplaat. Vul de vormpjes voor 2⁄3. Dit gaat makkelijk met een ijsbolletjesknijper. Bak de cupcakes in 20 minuten gaar. De gaarheid kan je testen door na het bakken een sateprikker in de cake te duwen en er weer uit te halen. Als de prikker schoon uit de cupcake komt, is deze gaar.

Laat de cupcakes volledig afkoelen voor je ze gaat decoreren, anders smelt de botercrème of fondant.

Spuit de botercrème in toeven op de cupcakes en versier verder met de decoraties. Of smeer een laagje botercrème op de cupcake (als lijmlaagje) en versier met fondant of marsepein.

Cupcakes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *