Stroopwafels

Vorige week werd ik via de ‘vraagbaak-pagina’ op lekkersvanjudith.nl gevraagd naar een goed stroopwafel-recept. Hmm, stroopwafels! Staan al een tijd op mijn ‘dit wil ik zelf kunnen bakken’-lijstje. Jaren geleden heb ik hier een poging toe gedaan, maar dat werd echt niets: wafels die te dun waren om fatsoenlijk door te snijden en absoluut niet naar die wafels smaken die je op de markt kan kopen. Afgelopen zomer deed ik een nieuwe poging…

Deze was succesvoller! De smaak was een enorme verbetering en ook het bakken van de wafels ging beter. Stroopwafels zijn zo op het oog niet moeilijk om te maken. Het is een simpel degene dat is afgeleid van een zanddeeg: dus ook met Zeeuwse bloem wat zorgt voor een brossere wafel. De moeilijkheid zit ‘m in het bakken van de wafel.

Stroopwafels blog-3Allereerst heb je daar een wafelijzer voor nodig die je niet vaak in winkels ziet. In winkels zijn met name de ijzers te koop waar je dikke, zachte wafels in kan bakken. Voor stroopwafels zijn deze niet bruikbaar. Je moet op zoek gaan naar een kniepertjes-ijzer of ijshoorntjesijzer. Zelf ben ik ooit bij Blokker een goedkope variant tegengekomen die ik toen heb meegenomen om te proberen. Ik merk dat dit ijzer de wafeltjes niet helemaal gelijkmatig platdrukt, maar ik bak er heerlijke stroopwafels mee!

Verder is het bij het bakken van de wafels belangrijk om het deeg niet te plat duwen in het wafelijzer. Bij stroopwafels denk je natuurlijk aan een dun koekje, maar na het bakken moet de wafel dik genoeg zijn om door te kunnen snijden. Tot nu toe zijn mijn eerste wafels steeds ‘mislukt’, omdat ze te plat waren en ik ze dus niet netjes door kon snijden. Nu is mislukken geen ramp, want dit levert heerlijke koelkruimels op (je weet wel, die je op markt weleens kreeg, in zo’n rood/wit geruite puntzak…)! Overigens, moet het doorsnijden van de wafel meteen na het bakken gebeuren: de koek wordt bij afkoelen al snel krokant en breekt dan snel. Ik las op internet de tip om de wafel door te snijden terwijl hij nog op de bakplaat ligt, dat werkt goed!

Dit allemaal ter inleiding. Nu waar het uiteindelijk om gaat: het recept!

Ingrediënten
20 gram gist (8 gram droge gist)
15 gram melk, lauw
125 gram zachte roomboter
75 gram kristalsuiker, fijn
50 gram ei
250 gram Zeeuwse bloem (dit is te vervangen door patentbloem)
3 ? gram zout
150 gram keukenstroop (geen schenkstroop)
90 gram bruine basterdsuiker
75 gram roomboter

Werkwijze
Los de gist op in de melk.

Doe de boter, suiker, het ei en de melk in een kom en meng dit met dit door elkaar. Ik gebruik hiervoor mijn standmixer, maar je kan ook een gummispatel gebruiken.

Zeef de bloem en het zout boven het boter-suikermengsel en kneed tot een samenhangend, glad deeg. Kneed niet langer dan nodig, zo krijg je een krokant, bros koekje.

Leg het deeg in een licht ingevette kom en dek af met een deksel of huishoudfolie. Laat het deeg 60 minuten rusten op een warme, tochtvrije plek.

Verwarm de stroop in een steelpan en voeg de boter en suiker toe en roer goed. Laat het mengsel afkoelen tot lauwwarm en houd het op deze temperatuur. Mocht de stroop te koud worden (en dus te stijf zijn), kan je de pan gewoon weer even op het vuur zetten en de stroop verwarmen.

Stroopwafels blog-1Rol van het deeg balletjes van 40 gram per stuk. Leg ze met enige tussenruimte op een bakplaat en laat ze 15 minuten op een warme, vochtige en tochtvrije plek narijzen.

Verwarm een stroopwafelijzer voor. Leg een balletje deeg in het midden van het ijzer en druk het dicht (niet te hard, anders wordt de wafel te dun om te kunnen doorsnijden). Bak de wafel goudbruin.

Doe een ovenwant aan en houd de wafel op zijn plek, terwijl je met een scherp mes de wafel horizontaal doorsnijdt.

Stroopwafels blog-2Haal de wafel uit het ijzer en steek de stroopwafel direct netjes uit met een ronde steker van 8 cm. De randjes die hierdoor overblijven zal je direct herkennen als koekkruimels!

Bestrijk een wafelhelft royaal met de stroop, leg de andere wafelhelft erop en druk licht aan. Laat de stroopwafels afkoelen op een rooster (niet te lang, want warm en vers uit het wafelijzer zijn ze het lekkerst!!!).

Dit recept komt uit het boek De Banketbakker van Cees Holtkamp. Ik heb zelf wel wat getest en bijgesteld aan het recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *